Kot kaže, bo odgovor o usodi ministrstva, kandidatke za ministrico in koalicije, ki ji z izstopom znova grozi DeSUS, dal torkov razširjeni kolegij predsednika vlade. Foto: MMC RTV SLO
Kot kaže, bo odgovor o usodi ministrstva, kandidatke za ministrico in koalicije, ki ji z izstopom znova grozi DeSUS, dal torkov razširjeni kolegij predsednika vlade. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Ko je letos Matej Lahovnik zapustil položaj gospodarskega ministra, so po Erjavčevih besedah "kar takoj hitro imenovali državno sekretarko za njegovo naslednico". Pričakuje, da bo podobno potekal postopek v primeru odstopa ministra Henrika Gjerkeša. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik DeSUS-a je prepričan, da bi bil običajen postopek na izpraznjeno ministrsko mesto postaviti sekretarko, ki je bila že do zdaj del ekipe, ki je vodila ministrstvo.

"Samoumevno je, da se predlaga tiste ljudi, ki imajo znanje, ki imajo vpogled v delo vladne službe. In naša državna sekretarka je takšna oseba," je svoje prepričanje o primernosti Duše Trobec Bučan izrazil Karl Erjavec.

Ob tem je Erjavec spomnil na postopek ob odstopu nekdanjega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika, ki ga je precej hitro po njegovem odstopu nasledila takratna državna sekretarka Darja Radić.

V torek "razum" koalicije ali "modrost" DeSUS-a?
Predsednik stranke upokojencev je še dejal, da na torkovem razširjenem kolegiju predsednika vlade pričakuje razum. V nasprotnem primeru "bo to prehud udarec za stranko DeSUS, da bi še naprej vztrajala v koaliciji", je še dodal Erjavec, ki je prepričan, da prav zaradi tega ministrstva in njegovega učinkovitega vodenja Slovenija v zadnjem obdobju uspešneje črpa evropska sredstva.

V poslanski skupini stranke Zares so prepričani, da je prav ta priložnost idealna za ukinitev ministrstva za lokalno samoupravo. Po besedah Cvete Zalokar Oražem bi bilo to dobro sporočilo z vidika varčevanja. Meni, da pri ukinitvi ne bi šlo za spremembo, ki bi lahko povzročila večje težave v smislu pokrivanja področja in črpanja evropskih sredstev. Od stranke DeSUS tako pričakuje "malo več modrosti", da bi tudi oni zaznali ugodno priložnost.

SD: Odločitev v rokah Pahorja, LDS: Je res?
V poslanski skupini Pahorjevega SD-ja še niso sprejeli odločitve o morebitni kandidatki. Odločitev mora sprejeti premier Borut Pahor, poslanci pa bodo odločali le, ali se z izbiro strinjajo. Predsednik njihove poslanske skupine Dušan Kumer je še dejal, da bi bil morda ta trenutek zares primeren za premislek o racionalizaciji vlade. Zgolj ukinitev enega konkretnega ministra brez listnice se mu ne zdi dovolj.

Borut Sajovic iz LDS-a pa je izrazil svoj dvom o avtonomnosti premierja pri izbiranju kandidatov za ministre: "Doslej smo bili prepričani, da ministre potrjujemo na predlog predsednika vlade, ta primer pa kaže, da ga generalni sekretar neke stranke ultimativno zahteva." Sicer pa tudi v LDS-u še nimajo izoblikovanega stališča o Trobec Bučanovi, zavračajo pa način delovanja stranke DeSUS.

Bo popustil Pahor ali Erjavec ali bo padla koalicija?
V odzivih koalicijskih strank je mogoče opaziti skupno točko predvsem v tem, da se vsaj toliko kot do kandidatke za ministrico in obstoja ministrstva nasploh opredeljujejo do ravnanja stranke DeSUS. SD, LDS in Zares imajo tako Erjavčevo "izsiljevanje" za neprimerno in nesprejemljivo, Erjavec pa je prepričan, da ravna v korist vlade in stranke.

Glede na to, da dokončno izoblikovanih stališč ni predstavila nobena poslanska skupina, lahko pričakujemo, da bo na vprašanja o ministrstvu, kandidatki za ministrico in o stranki DeSUS ter njenem mestu v koaliciji odgovore dal torkov razširjeni kolegij predsednika vlade.