Po razširjenem vrhu koalicije naj bi bila znana usoda stranke DeSUS, ministrstva za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter samega obstoja koalicije. Foto: MMC RTV SLO
Po razširjenem vrhu koalicije naj bi bila znana usoda stranke DeSUS, ministrstva za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter samega obstoja koalicije. Foto: MMC RTV SLO
Predsedniki koalicijskih strank
Se bodo karte v koaliciji premešale? Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Desus in koalicija!

"Predsednik vlade nas je seznanil s tem, da ga je Duša Trobec Bučan prepričala, da bo dobra ministrica, da potrebujemo še naprej to službo in da jo bo predlagal v imenovanje," je predsednica LDS-a Katarina Kresal dejala po kolegiju predsednika vlade. Njena stranka bo imenovanje podprla. Pahor se bo jutri znova sešel s kandidatko.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič se o podpori imenovanju ministrice ni izrekel. Dejal je le, da k besedam Pavla Gantarja nima česa dodati in da se bodo na to temo v koaliciji še sestajali na začetku prihodnjega leta v okviru razvojne klavzure.

Kandidatka za ministrico Trobec Bučanova je na kolegiju odgovarjala le na strokovna vprašanja in predstavila poglede na izzive ministrstva, statusa koalicije se po njenih besedah niso dotaknili. Trdno je tudi prepričana, da država tovrstno ministrstvo še naprej potrebuje. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec se čudi Zaresovemu problematiziranju položaja DeSUS-a. Po njegovih besedah so namreč v DeSUS-u podprli več vladnih predlogov, kot je to storila poslanska skupina Zaresa. Izpostavil je tudi neenotno glasovanje poslanske skupine nepovezanih poslancev, zaradi česar se čudi, kako bi koalicija sploh lahko z njimi resno sodelovala.

"Nerazumljivo je, da zdaj dve stranki, ki nimata ne vem kakšne podpore, tudi po javnomnenjskih anketah, problematizirata koalicijo," je o LDS-u in Zaresu sklenil Erjavec.

Po glasove k nepovezanim
Koalicija bi ob možnosti, da bi DeSUS ob neimenovanju svoje kandidatke za ministrico zapustil koalicijo, k sodelovanju povabila tudi nepovezane poslance. A ti nimajo enotnega mnenja o sodelovanju v koaliciji, je povedal Andrej Magajna. Franc Žnidaršič in Vili Rezman, poslanca, ki sta izstopila iz DeSUS-ove poslanske skupine, sta sodelovanju naklonjena, Magajna, ki je pred kratkim zapustil poslansko skupino SD-ja, pa se koaliciji ne namerava pridružiti.

Magajna je pojasnil, da se bodo morali o sodelovanju odločiti znotraj poslanske skupine, saj je njena narava taka, da povezuje vse poslance, ki niso člani strank ali so kandidirali na listah, zato mora biti odprta tudi za morebitne prihodnje člane in se ne sme vezati kot skupina. Vsak posameznik se po Magajnovih besedah lahko priključi eni ali drugi koaliciji. Sam tako ne nasprotuje temu, da bi se koaliciji pridružila Žnidaršič in Rezman, njega pa v to ne moreta prisiliti.

Koalicijski glasovi:
SD 28
Zares 9
DeSUS 5
LDS 5

Žnidaršič je pojasnil, da se v poslanski skupini o ponudbi koalicije še niso izrekli, saj morajo najprej sprejeti svoj poslovnik, šele nato pa lahko začnejo pogajanja o vstopu v koalicijo, če bodo njeni poslanci tako odločili. Glede Magajne je dejal, da bo, če se s pogajanji in tem, da bi sodelovali v koaliciji, ne bo strinjal, moral razmisliti o svojem položaju v poslanski skupini. Dodal je, da to še ne pomeni, da bodo s koalicijo res sklenili sporazum, a zdi se mu prav, da se poskušajo dogovoriti o sodelovanju.

Erjavec: Če koalicija meni, da nam ministrsko mesto ne pripada, se bomo zahvalili za sodelovanje
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je še pred sejo kolegija koalicijsko povabilo nepovezanim poslancem komentiral z besedami, da je to stvar predsednika vlade. "Mi smo s premierjem podpisali koalicijski sporazum. Če potrebuje druge partnerje, bomo pač to koalicijsko pogodbo spremenili, vprašanje pa je, ali bo stranka DeSUS sodelovala." Če se Pahor ne bi odločil za to kandidatko ali pa bi ministrstvo ukinil, bi se koaliciji "zahvalili za sodelovanje" - saj so zahtevali samo to, kar jim pripada, je dejal Erjavec.

"Izsiljevanje" DeSUS-a
V drugih koalicijskih strankah so ravnanje stranke upokojencev že označili za nedopustno izsiljevanje in poseganje v pristojnosti premierja. Ideji o zmanjševanju ministrstev, ki so jo dodatno podkrepila tudi ugibanja o morebitni spomladanski selitvi Mitje Gasparija v Evropsko centralno banko, so sicer večinoma naklonjeni.

Desus in koalicija!