Pahor se je v petek sešel z nekdanjima ministroma za lokalno samoupravo, da bi ju povprašal, ali je nujno, da se v vladi ohrani to mesto. Foto: EPA
Pahor se je v petek sešel z nekdanjima ministroma za lokalno samoupravo, da bi ju povprašal, ali je nujno, da se v vladi ohrani to mesto. Foto: EPA
Duša Trobec Bučan
Če Pahor ne bo sprejel predloga DeSUS-a, da Trobec Bučanova nasledi Gjerkeša, DeSUS grozi z izstopom iz koalicije. Foto: MMC RTV SLO
Pahor se je sestal z Dušo Trobec Bučan

Duša Trobec Bučan o odločitvah premierja Pahorja, povezanih z morebitno ukinitvijo resorja za lokalno samoupravo, ni govorila. Meni pa, da "služba definitivno mora ostati vsaj do konca mandata, ne glede na to, ali bo imenovana za ministrico ali ne". Dejala je še, da je izčrpno odgovorila na vsa njegova vprašanja in ima "dober občutek" glede odgovorov, končno odločitev bo podal premier. Trobec Bučanova je še povedala, da bo ravnala tako, kot se bo odločila stranka, saj jo je ta tudi predlagala. Ni pa želela komentirati ulitimata, da bo DeSUS v primeru njenega neimenovanja za ministrico izstopil iz koalicije.

S Pahorjem sta sicer imela temeljit pogovor tudi o nalogah in izzivih tega resorja. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je dosedanjemu ministru Henriku Gjerkešu in njegovi desni roki, Trobec Bučanovi, ter celotni ekipi s posebnimi navodili predsednika vlade po daljšem obdobju zatišja uspelo začeti uspešno črpati evropska sredstva, ki bodo ob koncu letošnjega leta dosegla 880 milijonov evrov. Slovenijo ta dosežek postavlja med države, ki najbolj uspešno črpajo kohezijska sredstva iz evropskega proračuna, Slovenija pa je tako postala neto prejemnica evropskih sredstev.

Trobec Bučanova v primeru imenovanja predlagala oceno svojega dela in presojo v DZ-ju
Ker je v parlamentarni obravnavi predlog zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, ki med drugim postavlja mrežo instrumentov za dolgoročnejši enakomeren razvoj celotne Slovenije, je kandidatka premierju predstavila razloge, da ne glede na njegovo odločitev o personalni zasedbi tega položaja, ohrani ministrstvo brez listnice. To bi namreč omogočilo nadaljnji nemoten proces črpanja evropskih sredstev in uspešno uveljavitev sistemskega zakona, kar vlada šteje za eno prednostnih nalog, je dejala. Zaradi prednostne naloge naj ministrstvo do konca mandata ostane, je menila Trobec Bučanova, če vlada ne želi tvegati hudih motenj v sistemu, ki daje dobre rezultate. Trobec Bučanova je zagotovila, da bo v primeru njenega imenovanja konec marca 2011 sama ocenila uspešnost njenega dela in ga dala v presojo državnemu zboru, saj so poslanci že večkrat zahtevali razpravo o tem vprašanju.

Na torkovem rednem sestanku s predsedniki koalicijskih strank in v navzočnosti kandidatke bo premier Pahor opravil koalicijsko usklajevanje odločitve, ki jo namerava sprejeti v prihodnjih dneh, so še sporočili iz kabineta.

Bodo ministrstva brez listnice ostala?
Trobec Bučanova je zdaj sekretarka v tej vladni službi, predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa jo je za ministrico predlagal, potem ko je odstopil Henrik Gjerkeš. V stranki DeSUS so, če Pahor ne bo sprejel njihovega predloga, znova zagrozili z izstopom iz koalicije.

Premierjeva odločitev o kandidarki bo odvisna tudi od njegovega razmisleka o tem, ali Slovenija sploh še potrebuje ministra brez listnice, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina. S pripojitvijo službe za lokalno samoupravo h kakšnemu drugemu ministrstvu bi Pahor uresničil morebitne želje po vitkejši upravi.

V petek se je Pahor tako že sestal z obema nekdanjima ministroma, Gjerkešem in Zlato Ploštajner, saj je želel ugotoviti, ali ne bi bilo bolje pristojnosti službe razdeliti med druga primerna ministrstva. Pahor je v petek govoril tudi s strokovnjaki, ki pa imajo različna mnenja o tem, se pa strinjajo, da mora mesto, če se bo ohranilo, zasesti strokovno in tudi sicer usposobljena oseba, ki je seznanjena z nalogami na tem področju. V premierjevem kabinetu menijo, da je po daljšem obdobju ministroma Ploštajnerjevi in Gjerkešu uspel začetek uspešnega črpanja evropskega denarja, ki se ga bo ob koncu letošnjega leta nabralo za okoli 800 milijonov evrov.

Gaspari podpredsednik Evropske centralne banke?
Pahor pa naj ne bi razmišljal le o odpravi ministra za lokalno samoupravo, ampak tudi o drugih ministrstrih brez listnice. S tem pa naj bi bili potrjeni namigi o ukinitvi vladne službe za razvoj in evropske zadeve, saj naj bi Slovenija Gasparija želela poslati za podpredsednika Evropske centralne banke. Gaspari naj bi o kandidaturi razmišljal, a dokončne odločitve še ni sprejel, saj naj bi imel za to še nekaj tednov časa.

Pahor se je sestal z Dušo Trobec Bučan