Prvi odzivi na ministrske kandidate, ki jih je premier Borut Pahor poslal v presojo DZ-ju, kažejo, da kandidati potrebne podpore poslancev ne bodo dobili in bo vlada dobila nezaupnico. Foto: MMC RTV SLO
Prvi odzivi na ministrske kandidate, ki jih je premier Borut Pahor poslal v presojo DZ-ju, kažejo, da kandidati potrebne podpore poslancev ne bodo dobili in bo vlada dobila nezaupnico. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Borut Pahor je le razkril imena kandidatov. Foto: MMC RTV SLO

Če bodo poslanci uresničili svoje napovedi, jih bo proti vladi glasovalo 45. Pahor lahko zagotovo računa le na podporo poslancev SD-ja in LDS-a, ki jih je skupno 33.

Seja
Za potrditev ministrskih kandidatov je v DZ-ju potrebna navadna večina poslanskih glasov. Na to odločitev je vezana zaupnica vladi. Če poslanci kandidatov ne bodo podprli, bo torej tudi vlada dobila nezaupnico. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci kmalu o peterici kandidatov za mini

Lista Pahorjevih novih kandidatov za ministre ni prinesla presenečenj. Kandidat za ministra za gospodarstvo je tako Tomaž Orešič, za ministra za notranje zadeve Branko Janc, za vodenje resorja javne uprave Zdenka Vidovič, za ministrico za visoko šolstvo Tamara Lah Turnšek in za ministra za kulturo Samo Bevk.
Pahorjevim predlogom za ministrske kandidate, ki jih je dalj časa usklajeval s predsednico LDS-a Katarino Kresal, je v sredo zeleno luč dalo tako predsedstvo največje koalicijske stranke SD kot tudi izvršni odbor koalicijske partnerice LDS. Poudaril je, da si je želel, da bi se kandidati skupaj predstavili javnosti, a preprosto ni bilo časa. Tudi kandidati bi si želeli čas za pripravo na predstavitev pred odbori in pred DZ-jem. "Kandidati dobro vedo, da nimajo veliko časa, da izpolnijo visoka, včasih nerealna pričakovanja v DZ-ju in javnosti," je izpostavil.

SDS: Taka ekipa ne more uspešno voditi države
Da s svojim izborom ni prepričal opozicije, pa kažejo prvi odzivi, ki prihajajo iz parlamentarnih strank. V največji opozicijski stranki SDS menijo, da Pahor s tem le podaljšuje agonijo, SD in LDS pa se že tretje leto ukvarjata sama s seboj in se oklepata oblasti. Vsakomur je jasno, dodajajo, "da taka ekipa ne more uspešno voditi države, lahko pa podaljšuje koristi različnim omrežjem, ki so prisesana na aktualno oblast".

SLS: Manjšinsko vladanje je iracionalno početje
Tudi v SLS-u ponavljajo, da kandidatov za ministre ne bodo podprli predvsem zato, ker želijo in hočejo, "da se ta agonija preseka". Vladanje s tretjinsko podporo v DZ-ju je po njihovem mnenju iracionalno početje. "Glede na to, da vlada z večinsko podporo, ko jo je še imela, ni bila v stanju sprejeti ukrepov, ki jih ta država potrebuje, jih bo še toliko manj s tretjinsko podporo in v času, ko smo tik pred volitvami," je dejal predsednik SLS-a Radovan Žerjav.

V Zaresu koleba le en poslanec
V Zaresu so prepričani, da bi se Pahor moral umakniti, zato jim je vseeno, kakšne kandidate je predlagal, saj se bodo po besedah Franca Jurija pri glasovanju o njih odločali predvsem o Pahorju. Premier bo namreč na 'paket' ministrov vezal tudi zaupnico. Juri je zagotovil, da bo najmanj šest od sedmih poslancev Zares glasovalo proti premierju. Poslanec Alojzij Potočnik o podpori namreč še ni odločen.

DeSUS-ov "ne", nepovezani se še odločajo
Ministrskih kandidatov in vlade ne bodo podprli niti v DeSUS-u. Medtem ko se bodo nepovezani poslanci, z izjemo Andreja Magajne, o podpori zaupnici in ministrom odločali potem, ko jim bo Pahor predstavil kandidate in ukrepe, ki bi jih vlada izvedla, če bo prejela zaupnico. Pahorja so namreč že pred časom zaprosili za srečanje, vendar odgovora še niso prejeli, je povedal Vili Rezman. Če se Pahor na njihovo povabilo ne bo odzval, se bodo pogovorili, "kaj menijo o tej ignoranci" ter se o zaupnici odločali vsak po svoji presoji.

Magajna pa koleba predvsem med tem, da ne podpre zaupnice ali pa da se vzdrži glasovanja. Tudi pri njem je vse odvisno od tega, ali bo vlada odgovorila na predloge, ki ji jih je poslal.

Battelli že odločen, Göncz še ne
Zaupnice vladi pa zagotovo ne bo podprl poslanec italijanske manjšine Roberto Battelli, saj meni, da "je to veliko bolj zdravo za vse", ker vidi težavo v sami levosredinski koaliciji, zato bi se po njegovem mnenju morale zadeve reševati znotraj koalicije. Imena kandidatov za ministre pa so mu "sekundarnega pomena". Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz glede kandidatov nima zadržkov, a "ne verjame, da bo v takih okoliščinah mogoče še kaj postoriti". O podpori vladi se bo tako še odločil, vendar verjetno ne pred koncem prihodnjega tedna.

Kaj bo storil SNS?
Resnična uganka pa tako ostaja le SNS. Prvak SNS-a Zmago Jelinčič pa pravi, da se o tem v stranki še niso odločali, o kandidatih ter zaupnici bodo razpravljali v prihodnjih dneh.

Če bodo poslanci uresničili svoje napovedi, jih bo proti vladi glasovalo 45. Pahor lahko zagotovo računa le na podporo poslancev SD-ja in LDS-a, ki jih je skupno 33.

Poslanci kmalu o peterici kandidatov za mini