Premier Borut Pahor je glasovanje vezal na zaupnico vladi, a čeprav je slišati veliko navdušenja za predčasne volitve, si izida glasovanja nihče ne upa napovedati. Foto: BoBo
Premier Borut Pahor je glasovanje vezal na zaupnico vladi, a čeprav je slišati veliko navdušenja za predčasne volitve, si izida glasovanja nihče ne upa napovedati. Foto: BoBo

Čeprav Pahorjevemu vztrajanju pri nadomeščanju ministrov javno nasprotujejo celo ljudje iz njegovih vrst (in zagovarjajo predčasne volitve), si izida glasovanja o ministrih 'ne upa' napovedati nihče.

Pomembno bo, kdo bo prišel in koga ne bo
Izid glasovanja naj bi bil odvisen predvsem od tistih poslancev, ki na sejo državnega zbora ne bodo prišli ali pa se bodo glasovanja vzdržali. Za potrditev novih ministrov je namreč (in tudi to je bilo predmet razprave in posvetovanj) potrebna navadna večina navzočih poslancev v državnem zboru.

Pahor naj sicer ne bi imel težav z glasovi koalicije (SD in LDS), ki naj bi jih prispevali 33. Z veliko gotovostjo naj bi lahko računal tudi na oba glasova poslancev narodnostnih manjšin in na štiri od petih glasov nepovezanih poslancev (Magajna svoje odločitve še ni razkril). To bi skupaj zneslo 39 poslanskih glasov.

Kako se bo odločil Jelinčič?
Po pisanju Financ naj bi imel Pahor še vedno možnost, da na svojo stran pritegne katerega izmed poslancev DeSUS-a in Zaresa, a da bi se jeziček na tehtnici prevesil v korist Boruta Pahorja, naj bi bilo tokrat odvisno od Zmaga Jelinčiča in njegovega SNS-a.

V sredo naj bi tako še veljalo, da bodo v SNS-u nove ministre podprli, a zadnje neuradne informacije pravijo, da vseh ali ne bo na seji ali pa podpore ne bodo izrekli. Dnevnik poroča, da naj bi Zmago Jelinčič glasove SNS-a obljubil, če bi kulturni resor prevzel Jožef Školč, s katerim naj bi se dogovorila za dodatna sredstva za gradnjo letalskega muzeja. Jelinčič je govorice že zavrnil, Školč pa jih ni želel komentirati, ampak jih je označil za 'nebuloze'. Dodal je, da je bil do projekta letalskega muzeja vselej skeptičen, saj se mu zdi nerazumen, še piše Dnevnik.

Jožef Školč ni (več) kandidat za novega ministra (svojo kandidaturo je pogojeval s tem, da se kulturnemu ministrstvu odmeri več sredstev), ampak bo premier Borut Pahor na to funkcijo predlagal poslanca Sama Bevka (SD). Kot minister za gospodarstvo bo predlagan LDS-ovec Tomaž Orešič, ministrica za javno upravo Zdenka Vidovič, ministrica za visoko šolstvo Tamara Lah Turnšek iz SD-ja, minister za notranje zadeve pa Branko Janc iz LDS-a.

Predlagani kandidati naj bi nadomestili Majdo Širca, Irmo Pavlinič Krebs, Darjo Radič in Gregorja Golobiča, ki so vlado zapustili, ko je Zares zapustil koalicijo, in Katarino Kresal (LDS), ki je odstopila po negativnem mnenju Računskega sodišča v povezavi s stavbo NPU-ja.

Redna seja DZ-ja, na kateri bodo poslanci obravnavali predlog novih ministrov, se bo začela 19. septembra.