Organizatorji Parade ponosa pričakujejo udeležbo okoli 300 ljudi, pridejo pa tudi njihovi podporniki iz Hrvaške in Italije. Parado bodo, tako kot druge javne prireditve, spremljali policija ter varnostniki. Foto: MMC RTV SLO/A. S.
Organizatorji Parade ponosa pričakujejo udeležbo okoli 300 ljudi, pridejo pa tudi njihovi podporniki iz Hrvaške in Italije. Parado bodo, tako kot druge javne prireditve, spremljali policija ter varnostniki. Foto: MMC RTV SLO/A. S.

Še vedno čakamo, še vedno smo tukaj in ne bomo tiho, je sporočilo letošnje Parade ponosa.

Petra Seljaj
Parada ponosa
Parada ponosa obsega paradni teden in samo parado s povorko ter političnim in kulturnim programom. Foto: MMC RTV SLO

"Pred 10 leti smo s pohodom proti homofobiji zahtevali 'Obvoznico mimo nestrpnosti'. Legitimna zahteva je naletela na gluha ušesa zaposlenih v državnih organih, ki imajo dolžnost ukrepati proti diskriminaciji," pojasnjuje predsednica Društva Parade ponosa Petra Salaj.

Lani, ko je bil na mizi predlog novega družinskega zakonika, ki je izenačeval pravice raznospolnih in istospolnih partnerskih skupnosti, je kazalo, da bo slovenska politika le upoštevala odločitev ustavnega sodišča in vzpostavila enakopravnost. Svojo podporo so izražali tudi številni politiki, a Selajeva poudarja, da se nato ta podpora v praksi ni izkazala.

Razočarani nad neizpolnjenimi obljubami
Letos je namreč v obravnavi že kompromisni predlog družinskega zakonika, ki po besedah Andreja Habjana iz Društva DIH simbolno ločuje zakonsko zvezo moškega in ženske ter zakonsko zvezo dveh partnerjev istega spola, hkrati pa omejuje tudi pravice pri posvajanju otrok.

Tudi zaradi tega razočaranja letos na Parado ponosa ne bodo uradno vabili politikov, razen župana Ljubljane Zorana Jankovića, ki je pokrovitelj dogodka. "So pa seveda vabljeni kot vi drugi ljudje," dodaja Selajeva.

Teden pred parado bodo številni dogodki
V tednu pred samo parado, ki bo 4. junija v Ljubljani, bodo organizirali še številne druge dogodke. Tudi na ta način namreč želijo povedati, da sprejetje ustrezne zakonodaje samo po sebi ne zagotavlja enakopravne obravnave, ampak je treba poskrbeti tudi za ozaveščanje različne javnosti o nesprejemljivosti diskiminacije, žalitev in konceptov nenaravnosti.

Napad na italijanskega gejevskega aktivista
"Nestrpnost, sovraštvo in sovražni govor so prepogosto zaviti v celofan svobode govora," opozarja Selajeva, kar se kaže tudi na spletnih forumih. To pa nima le simbolnega pomena, saj sta posledica tudi konkretno nasilje in zatiranje. Pred dnevi sta tako neznanca na ljubljanski železniški postaji verbalno in fizično napadla italijanskega gejevskega aktivista in policija je potrdila, da je bil vzrok napada njegova spolna usmeritev.

Italijan je zdaj stopil v stik z organizatorji Parade ponosa in prosil, ali lahko nastopi na dogodku, saj bi na ta način rad pokazal, da ustrahovanje ne daje rezultatov in da je zaradi tega še močnejši.

Z Metelkove pred lokal Open
Prav zaradi napadov v preteklih letih na 'do gejev in lezbijk prijazen' lokal Open, se bo letošnja povorka, ki bo krenila z Metelkove, ustavila pred njim.

"Dogajanje v zadnjih letih in napadi na lokal Open so dali temu prostoru velik simbolni pomen za našo skupnost. Poskušamo poudariti, da kljub temu, da nas politiki obravnavajo kot drugorazredne državljane, lahko posamezniki še vedno pridejo v prostore, kjer bodo obravnavani kot prvorazredni državljani," dodaja predsednica Društva Parada ponosa.

Še vedno čakamo, še vedno smo tukaj in ne bomo tiho, je sporočilo letošnje Parade ponosa.

Petra Seljaj