Foto:
Foto:
Karl Erjavec
Obrambni minister Karl Erjavec je, da bi ostal v okviru obljubljenega stroška za oklepnike, močno oklestil oborožitev. Foto: RTV SLO
Težave pri preizkušanju oklepnikov?

"V predhodnih testih oborožitvene postaje so se pojavila odstopanja od določenih zahtev. Za izpolnitev pogodbenih določil se testiranje nadaljuje," je dejal Andrey Mladenov in dodal, da bodo o zaključku testiranja obvestili ministrstvo za obrambo.

Elbitova oborožitev netestiran prototip?
Patrie
naj bi bile opremljene z oborožitvenimi postajami izraelskega proizvajalca Elbit, ki je med najcenejšimi na trgu. Težave naj bi se pojavile pri postaji z mitraljezom 12,7 mm, s katerimi bo opremljena večina slovenskih patrij.

Po neuradnih podatkih naj bi prišlo do zatikanja mehanizma, nenatančen pa naj bi bil tudi sistem, ki usmerja streljanje, poleg tega pa je sistem prototip, ki ga slovensko obrambno ministrstvo pred odločitvijo za nakup ni testiralo.

Grošelj: Z Elbitom ni nič narobe
Obramboslovec Klemen Grošelj pa je za MMC povedal, da je Elbit resno in v orožarskih krogih zelo znano in priznano podjetje. Prepričan je, da "z vidika izkušenj proizvajalca ne bi smelo biti težav, poleg tega Elbit podobne oborožitvene postaje v kalibrih 25 in 30 mm ter 7,62 mm izdeluje za potrebe izraelske in tudi ameriške vojske, kjer so dokazali svojo bojno in tehnološko dovršenost v operacijah v tujini." Prototip je le slovenski izbor oborožitve, torej top 12,7 mm, kar pomeni, "da mora celotna oborožitvena postaja iti skozi kompleksen program testiranj in zahtevne integracije z vozilom, v tem primeru s kolesnim oklepnikom Patria."

Pri tem gre za povsem ustaljene postopke testiranja in preizkušanja nove oborožitvene postaje, kjer se lahko pričakujejo določene težave, je dejal Grošelj, ki meni, da je največja težava tovrstnega izbora oborožitvene postaje v tem, da je to časovno in predvsem finančno potratno početje, zaradi česar se večina držav raje odloča za preizkušene in na določen tip že integrirane sisteme, kot pa za prototipne izdelke.

Ministrstvo za obrambo je težave pri testiranjih oborožitvenih postaj potrdilo, še vedno pa pričakuje, da bodo prejeli patrie z dogovorjeno oborožitvijo. Rok za dostavo prve patrie je september.

Na patriah oborožitev primerna za lažja vozila
V skladu z razpisom iz leta 2005 naj bi bilo 90 od 135 patrij oboroženih s topom 30 mm, a je obrambni minister Karl Erjavec, v skladu z obljubo, da bo država kupila 135 vozil za 273 milijonov evrov, oborožitev patrij oklestil, piše Dnevnik. Tako naj bi bilo 25 vozil popolnoma neopremljenih, večina preostalih pa naj bi nosila le 12,7-milimetrski top, ki je lahko orožje, večinoma nameščeno na terenskih vozilih 4 x 4 in 6 x 6.

Polovica oklepnikov brez komunikacijskega sistema
Več kot polovica patrij tudi ni opremljena s komunikacijskim sistemom C4I, ki je bil tudi predmet razpisa, zato bo treba za ustrezno stopnjo operativnosti vozil, vložiti več proračunskih sredstev, kot jih je za to namenjenih. To informacijo naj bi Erjavec skrival pred javnostjo, še piše Dnevnik.

A. K. K.

Težave pri preizkušanju oklepnikov?