Pročelje nove Pediatrične klinike je pokrito s 3.000 kvadratnimi metri stekla. Foto: MMC RTV SLO
Pročelje nove Pediatrične klinike je pokrito s 3.000 kvadratnimi metri stekla. Foto: MMC RTV SLO
Gradnja Pediatrične klinike
Projekt gradnje nove Pediatrične klinike se je začel leta 1998 s postavitvijo temeljnega kamna. Foto: MMC RTV SLO
Izročili ključe pediatrije

Točno opoldne je namreč ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič iz rok SCT-ja prejela ključe nove pediatrične klinike. Dvigalo se je zaradi okvare ustavilo, v njem pa je ostalo 18 ljudi, ki so si pred tem ogledovali pediatrično kliniko. Ujete so med tem že rešili. Mazej Kukovičeva je ob tem dejala, da bi jo čudilo, če bi šlo vse po načrtu.

Ob prejemu ključa je ministrica za zdravje prvemu možu SCT-ja Ivanu Zidarju svetovala,"naj obdrži kopijo ključa hiše", saj ga bodo lahko še potrebovali. Pol leta bo namreč trajalo vgrajevanje opreme, celoten garancijski rok pa je dolg 36 mesecev.

Vselitev spomladi prihodnje leto
Nova klinika za zdravljenje otrok je torej zgrajena, ni pa še vseljiva, saj v prostorih še ni opreme in pohištva. Začetek delovanja bo tako zamaknjen za več mesecev, prve male bolnike pa bodo začeli sprejemati šele v začetku pomladi prihodnje leto, je napovedala ministrica.

Vsa oprema, razen medicinske, naj bi bila že naročena, za medicinsko pa naj bi razpis izvedli septembra. Bolnišnica bo sprejela 160 malih bolnikov, nekaj sob pa bo namenjenih tudi staršem, ki bodo lahko prebivali ob bolnih otrocih.

Direktorica ustanove za novo pediatrično kliniko Biserka Marolt Meden pa je ob predajin ključa spomnila, da je bilo v zakonu o zagotovitvi sredstev za izgradnjo nove pediatrične klinike iz leta 1996 predvideno, da bo država za izgradnjo zagotovila v proračunu sredstva do skupne višine 5,5 milijarde tolarjev, torej prbližno 23 milijonov evrov oziroma trikrat manj, kot je bilo dejansko porabljeno.

Temeljni kamen več let sameval na gradbišču
Kalvarija pediatrične klinike se je začela kmalu po postavitvi temeljnega kamna leta 1998. Ta je do izkopa gradbene jame leta 2003 sameval na za pediatrijo izbranem zemljišču. Leto pozneje je v projekt stopil SCT in obljubil, da bo klinika končana v dveh letih, kar pa se ni zgodilo. Takoj na začetku je prišlo do težav s pomanjkanjem denarja in pritožbami stanovalcev porušenih hiš na območju zemljišča za gradnjo, saj niso želeli v nova stanovanja, ki so jih sicer izbrali sami. Projekt je nato zapadel v čas revizij - doživel je štiri in se otepal številnih kritik načrta.

Prepotratna, prevelika, a nazadnje premajhna
Med kritikami so bile tudi take, ki so načrtu za gradnjo očitale potratnost, saj naj bi bila načrtovana klinika prevelika za potrebe Slovenije, v kateri je rodnost nizka. Tako so strokovnjaki merili bolniške sobe, preučevali potrebe po številnih laboratorijih in si ogledovali načrte hodnikov. Takratni minister za zdravje Dušan Keber je načrt zato nekoliko oklestil, vendar pa so zaradi novih medicinskih potreb pozneje prostore povečevali in dograjevali, med njimi sobe za bivanje otroka in staršev.

Gradnja še enkrat dražja od načrtovane
Gradnja je skoraj podvojila vsoto, predvideno za dokončanje pediatrične klinike, in bo vključno z vso opremo znašala okoli sto milijonov evrov. Od tega je razkošno pročelje stavbe, prekrito s 3.000 kvadratnimi metri stekla, stalo 340.000 evrov.

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič, ki je nadomestila Andreja Bručana, je po prevzemu dolžnosti stopila v vojno z SCT-jem in zagrozila celo s prekinitvijo pogodbe, če se stvari ne premaknejo, preverjala pa je tudi delo zaposlenih na ministrstvu. Kukovičeva je tudi sama obiskala gradbišče in še spomladi gradbincem očitala, da delo stoji in da je delavcev premalo. Dela so spet stekla, ko je država ponudila dodaten denar, SCT-ju med drugim še tri milijone evrov.

Izročili ključe pediatrije