Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Po tem, ko so skoraj leto dni izčrpavali STA, je prišel na vrsto tudi RTV," so že pred protestom sporočili iz t. i. ljudske skupščine, ki se je oblikovala ob robu protestov, ki že več kot 80 petkov potekajo na Trgu republike v Ljubljani. Poudarili so, da se kažejo jasni načrti, da RTV Slovenija postane še eno v vrsti strankarskih trobil, ki jih obvladuje Janez Janša in njegovi podporniki. Ob tem so zapisali še, da se Janša boji neodvisnih medijev.

Na Trgu republike so postavili tudi simboličen kip izginjajoči medijski svobodi, na vmešavanje vlade v delovanje medijev pa so opozorili tudi na spletni tribuni, v razpravi s predstavniki različnih, tudi novinarskih organizacij.

Tako je bilo med drugim slišati tudi, da primanjkuje denarja za produkcijo kakovostnih medijskih vsebin, potrebujemo pa tudi medijsko zakonodajo, v katero je treba implementirati vse direktive, ki se dotikajo medijskega področja, kot so direktiva o avdiovizualnih medijskih storitvah, direktiva o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu (copyright direktiva) in direktiva o žvižgačih.

Razprava je tudi podlaga za oblikovanje nekaterih ključnih zahtev do odločevalcev. Ena od teh je sprememba predpisov, ki urejajo sestavo programskega sveta RTV Slovenija, so pred shodom sporočili iz protestniškega gibanja. Na shodu je eden vidnejših protestnikov Jaša Jenull opozoril tudi na dogajanje v policiji in policiste pozval, naj ukrepajo, preden bo prepozno in bodo ostali brez sindikata. Ob tem je opozoril, da je predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Kristjan Mlekuš dobil opomin pred odpovedjo.

Shod tudi tokrat ni bil prijavljen, zato je policija protestnike opozorila, da je prepovedan.