V ponedeljek se bo nato med drugim sestala z nemškim predsednikom Frankom-Walterjem Steinmeierjem.

Poslovno središče v sklopu rokometnega evropskega prvenstva za moške v nemški prestolnici organizira Rokometna zveza Slovenije v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo in šport, agencijo Spirit, Slovensko turistično organizacijo, Nemško gospodarsko zbornico in slovenskim veleposlaništvom v Nemčiji, so sporočili z urada predsednice.

Zvečer bo Pirc Musar nagovorila zbrane na sprejemu za rokometne reprezentante in Slovence, ki živijo v Berlinu. Zbrane bosta pozdravila še slovenska veleposlanica v Nemčiji Ana Polak Petrič in predsednik slovenske rokometne zveze Bor Rozman, nagovorila pa jih bo tudi državna sekretarka na nemškem notranjem ministrstvu, pristojna za šport, Juliane Seifert.

V ponedeljek se bo nato predsednica udeležila poslovne konference, ki jo organizirajo slovensko veleposlaništvo v Berlinu, Slovensko-nemška zbornica AHK in Rokometna zveza Slovenije. Poleg tega si bo ogledala zadnjo tekmo slovenske rokometne reprezentance v prvem delu evropskega prvenstva, ko se bo ta pomerila z reprezentanco Norveške.

Predtem se bo dopoldne na gradu Bellevue sestala z nemškim kolegom Steinmeierjem. Predvidoma bosta govorila o dvostranskem gospodarskem sodelovanju, razmerah na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter nestalnem članstvu Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Na prvem uradnem obisku pri nemškem predsedniku se je Pirc Musar mudila februarja lani. Takrat sta govorila predvsem o ruski agresiji na Ukrajino, širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan, podnebni diplomaciji in podnebnih spremembah. Beseda je tekla tudi o digitalizaciji in tehnološkem razvoju v povezavi s človekovimi pravicami, varovanjem podatkov in dezinformacijami.

Po srečanju s Steinmeierjem se bo predsednica sestala še s častnim konzulom Slovenije v nemški zvezni deželi Spodnja Saška Dirkom Stenkampom, so še sporočili iz urada Pirc Musar.