Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Vodja poslanske skupine SMC-ja Janja Sluga je vesela, da se je Evropska komisija hitro in zelo jasno odzvala glede vprašanja o financiranju Slovenske tiskovne agencije (STA). "Če še komu kaj do zdaj ni bilo jasno, upam, da zdaj je. In upam, da bo zdaj končno tudi vlada začela spoštovati zakonodajo," je dejala v izjavi v DZ-ju. Ob tem jo skrbijo tudi morebitni zavlačevalni manevri.

Na to je na današnji seji poslanske skupine Sluga opozorila vse prisotne ministre iz vrst SMC-ja. Ti so se po njenih besedah z njo strinjali in dejali, da bodo zahtevali uresničitev zakonske določbe iz sedmega protikoronskega svežnja.

Sprejeto dopolnilo, ki so ga predlagali v SMC-ju, določa, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplača vse zaostale obveznosti do STA-ja za opravljanje javne službe in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA-jem, financira opravljanje javne službe STA-ja na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

Dopolnilo so v zakon vnesli po tem, ko je urad vlade za komuniciranje (Ukom) zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA-ja za oktober in november, prav tako je za ta dva meseca zavrnil plačilo računov za opravljene storitve STA-ja za potrebe vladne administracije. Prav tako ni pristopil k sklenitvi pogodbe za financiranje javne službe za letošnje leto.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Odgovor Bruslja

Evropska komisija, ki je zaradi ustavitve financiranja STA-ja v stikih s slovenskimi oblastmi, je sicer že v ponedeljek sporočila, da je na splošno državna pomoč tiskovnim agencijam za opravljanje javnih storitev dovoljena.

Vladni urad za komuniciranje je namreč prejšnji teden, ko bi moral poravnati vse zaostale obveznosti do agencije, zatrdil, da se s tem, ko je financiranje STA-ja s sedmim protikriznim svežnjem postalo zakonska obveznost, odpira vprašanje, ali je to skladno s pravili Evropske unije o konkurenci.

Zneski financiranja v dovoljenih okvirjih

Govorka Evropske komisije za področje konkurence Arianna Podesta je v ponedeljek pojasnila, da evropska pravila o državnih pomočeh članicam EU-ja omogočajo pomoč tiskovnim agencijam kot nadomestilo za službo v splošnem gospodarskem interesu. "Če so izpolnjeni določeni pogoji, vključno s pogojem, da znesek ne presega določenega praga, je lahko nadomestilo dodeljeno brez predhodne notifikacije in odobritve komisije, torej lahko je izvedeno neposredno," je povedala.

V Evropski komisiji so danes najprej spomnili na to, kar so v odzivu na vprašanja v povezavi s financiranjem STA-ja povedali že v ponedeljek. "Naj bom jasna – evropska pravila ne morejo biti izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po EU-ju. To je jasno," je dodala Podesta.

Na podlagi razpoložljivih informacij so v primeru STA-ja zneski financiranja po njenih besedah v okviru, ki ga določa evropska zakonodaja.

Ta prag je določen pri 15 milijonih evrov na leto, piše v delovnem dokumentu komisije, ki opredeljuje navodila za uporabo pravil EU-ja o državni pomoči, javnih naročilih in notranjem trgu za storitve splošnega gospodarskega pomena.

Poleg tega Slovenija ni navedla, da kateri koli drugi pogoj, opredeljen v pravilih o državnih pomočeh za nadomestilo za storitve splošnega gospodarskega pomena, ne bi bil izpolnjen.
"Zato se zdi, da je pomoč mogoče dodeliti brez potrebe po predhodni notifikaciji komisiji in odobritvi komisije," je še dodala govorka Evropske komisije.

DZ Ukomu naložil plačilo obveznosti, ta se je obrnil na Bruselj

Potem ko je vladni urad za komuniciranje ustavil financiranje izvajanja javne službe Slovenske tiskovne agencije, je DZ, kot je znano, konec decembra potrdil sedmi protikoronski zakon, ki je posegel tudi v zakon o STA-ju. Na predlog koalicijske stranke SMC so, da bi se izognili različnim interpretacijam, vanj vnesli določbo, po kateri se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplačajo vse zaostale obveznosti do STA za opravljanje javne službe in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA-jem, financira opravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

Ukom je za oceno glede skladnosti podeljevanja pomoči tiskovnim agencijam, ki opravljajo javno službo, prosil Evropsko komisijo. Foto: Reuters
Ukom je za oceno glede skladnosti podeljevanja pomoči tiskovnim agencijam, ki opravljajo javno službo, prosil Evropsko komisijo. Foto: Reuters

Iz Ukoma so nato v petek, po izteku sedemdnevnega roka za poplačilo zaostalih terjatev STA-ja do vlade, sporočili, da je financiranje STA-ja s sedmim protikoronskim svežnjem postalo neposredna zakonska obveznost, s tem pa odprlo vprašanje, ali je to skladno z evropskimi pravili o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. Za oceno so prosili Evropsko komisijo in napovedali, da bo zakonsko določen znesek STA-ju nakazan takoj, ko bo Komisija dala pozitivno mnenje.

Urad za komuniciranje zavrnil plačilo nadomestil za oktober in november

Ukom je, kot je znano, zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA za oktober in november, prav tako je za ta dva meseca zavrnil plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije. K sklenitvi pogodbe za financiranje javne službe za letošnje leto ni pristopil. Služba vlade za zakonodajo je nato ugotovila, da bi ustavitev financiranja STA-ja in posledična ustavitev javne službe STA pomenila nezakonito stanje.