Po besedah Semoliča so z izhodišči zadovoljni, vendar pa bo predsedstvo takrat, ko bo odločalo o podpisu, verjetno upoštevalo to, da vlada vztraja pri ukrepih na področju javnega sektorja in glede razgradnje socialne države, ki zanje ni sprejemljiva. Foto: BoBo
Po besedah Semoliča so z izhodišči zadovoljni, vendar pa bo predsedstvo takrat, ko bo odločalo o podpisu, verjetno upoštevalo to, da vlada vztraja pri ukrepih na področju javnega sektorja in glede razgradnje socialne države, ki zanje ni sprejemljiva. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj
KSJS se je po besedah Branimirja Štruklja v izhodiščih socialnega sporazuma strinjala, da je treba posebno pozornost nameniti racionalizaciji in povečanju učinkovitosti javnega sektorja, a je hkrati v izhodiščih dobila tudi zagotovilo, da bodo pri tem upoštevani standardi in normativi, ki bodo usklajeni s socialnimi partnerji. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je pojasnil, da je predsedstvo pretekli teden sklenilo, da je treba najprej razrešiti probleme, vezane na rebalans proračuna. Predlagani vladni varčevalni ukrepi znižujejo mnoge socialne pravice, je opozoril.

Na podpis bo vplivalo spoštovanje sedmega sklepa predsedstva
Po besedah Semoliča so sicer z izhodišči zadovoljni. "Vendar pa bo predsedstvo takrat, ko bo odločalo o podpisu, verjetno upoštevalo to, da vlada vztraja pri ukrepih na področju javnega sektorja in glede razgradnje socialne države, ki za nas ni sprejemljiva," je dodal.

Ob tem je v sedmem sklepu predsedstva zapisano: "Z morebitnim sprejetjem ukrepov, ki ne bodo vsebovali temeljnih zahtev ZSSS-ja, bo vlada ignorirala vsa prizadevanja za sklenitev socialnega sporazuma, zato bo ZSSS v tem primeru zavrnil podpis izhodišč za sklenitev socialnega sporazuma."

Razloge, zakaj ne bodo podpisali izhodišč, bodo predstavniki nekaterih sindikalnih central ZSSS-ja podrobneje predstavili na torkovi novinarski konferenci.

"Izhodišča so uravnotežen dokument"
Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije pa z izhodišči za socialni sporazum soglaša, so sporočili v izjavi za javnost. "Omenjena izhodišča so uravnotežen dokument, ki je dobra spodbuda in primerna osnova za sklenitev socialnega sporazuma," je zapisal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj in dodal, da so predstavniki KSJS-ja so pri oblikovanju besedila dejavno in konstruktivno sodelovali.

Ob tem je še poudaril, da se je KSJS z izhodišči socialnega sporazuma strinjala, da je treba posebno pozornost nameniti racionalizaciji in povečanju učinkovitosti javnega sektorja, a je hkrati v izhodiščih dobila tudi zagotovilo, da bodo pri tem upoštevani standardi in normativi, ki bodo usklajeni s socialnimi partnerji.

Predstavniki poslanske skupine Pozitivne Slovenije so se srečali z vodstvom ZSSS-ja, ki je stranki med drugim predstavilo stališče glede vnosa t. i. zlatega fiskalnega pravila v ustavo. V Pozitivni Sloveniji so napovedali, da se bodo sešli tudi z drugimi reprezentativnimi sindikati.

Zatrdili so še, da bodo vztrajali pri podpisu dogovora (t. i. socialni pakt), podpisanega decembra lani, s katerim so se podpisniki zavezali, da ne bo enostranskih posegov v pravice javnih uslužbencev.

Pred podpisom bodo počakali še na sprejem rebalansa proračuna
S formalnim podpisom bo predsedstvo KSJS-ja tako počakalo do sprejema rebalansa proračuna, ko bo jasno, ali bo vlada pri uveljavljanju ukrepov ravnala skladno z duhom opredelitev, ki so zapisane v izhodiščih.

Predsedstvo KSJS-ja, ki se je pretekli teden preimenovalo v Stavkovni odbor KSJS-ja, vlado poziva, da odloži izvajanje varčevalnih ukrepov in omogoči dostojna in argumentirana pogajanja. Ob tem je predlagala tudi ponudbo pogajanj o podaljšanju zamrznitve plač v javnem sektorju do konca leta. "Enostransko vsiljevanje in vztrajanje vlade pri nesprejemljivih ukrepih – kar je v nasprotju z duhom izhodišč socialnega
sporazuma – bo sicer z začetkom splošne stavke 18. aprila 2012 pripeljalo do socialnega konflikta,"
je še opozoril Štrukelj.

ESS bo izhodišča podpisal v torek
Predsednik Ekonomsko-socialnega sveta Jože Smole pa je sporočil, da bodo socialni partnerji besedilo izhodišč za socialni sporazum 2012-2016 podpisali v torek. Izhodišča so dokončno uskladili na petkovi seji ESS.