Podpora ministru bo odvisna od pogovorov s koalicijskimi poslanci. Foto: BoBo
Podpora ministru bo odvisna od pogovorov s koalicijskimi poslanci. Foto: BoBo
Koalicija se usklajuje glede Gašperšiča

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je po sestanku koalicije povedal, da si bo Gašperšič podporo poslancev skušal pridobiti na pogovorih s poslanskimi skupinami. Koalicija je sicer po Erjavčevih besedah dogovorjena, da bo minister najprej obiskal poslansko skupino SMC. "Glede na podporo v SMC-ju se bomo odločili tudi v DeSUS-u," je pojasnil.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je še pred koalicijskim vrhom povedal, da so razmišljanja v poslanski skupini različna, nekateri zagovarjajo podporo Gašperšiču, drugi ne. Tako je eden od možnih scenarijev tudi delna podpora ministru na interpelaciji.

Tudi predsednik SD-ja Dejan Židan je poudaril, da se morajo najprej izreči poslanci SMC-ja, ki se bodo po besedah vodja poslanske skupine SMC-ja Simone Kustec Lipicer z Gašperšičem sestali predvidoma prihodnji teden. Najbolj je vprašljiva podpora primorskih poslancev. Poslanec SMC-ja Tilen Božič je pojasnil, da je treba počakati na pogovor z ministrom.

Od zdravstvene ministrice pričakujejo hitrejše delo
V koaliciji se ob tem odpirajo še druge vroče teme. Tako se bodo partnerji kmalu sestali z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, s katero se bodo pogovorili o njenih načrtih. Če s slišanim ne bodo zadovoljni, so v DeSUS-u tudi sami pripravljeni vložiti določene zakonodajne predloge s tega področja.

A Erjavec pričakuje, da bo ministrica pospešila dejavnosti, ki po njegovih ocenah potekajo prepočasi. Tudi tragični dogodki v Izoli so po njegovem mnenju opozorilo, da bo treba s spremembami pohiteti.

Koalicija je imela na mizi tudi podporo Mateji Vraničar Erman, ki jo bo predvidoma še ta teden premier Miro Cerar predlagal DZ-ju v imenovanje za novo ministrico za finance. Poslanske skupine se bodo z njo verjetno sestale prihodnji teden, glavna tema pa bo državni proračun, ki naj bi ga koalicijskim poslancem predstavili predvidoma 15. septembra.

Židan bi pretresel koalicijsko pogodbo
Sicer pa bo koalicija ob drugi obletnici začetka dela vlade preučila uresničitev zavez v koalicijskem sporazumu. Koalicijsko srečanje naj bi bilo sredi septembra.

Tudi po Židanovih besedah morajo pregledati, ali so uresničili cilje, čas pa je tudi za pregled koalicijske pogodbe. Med prioritetami izpostavlja nadaljnjo gospodarsko rast in nujno zmanjšanje čakalnih dob v zdravstvu ter dogovor o vlogi Slovenije pri "evropskih zapletih".

Koalicija se usklajuje glede Gašperšiča