Vladni prostori. Foto: UKOM
Vladni prostori. Foto: UKOM

Maja je delo vlade kot uspešno ocenjevalo 58,7 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 36,6 odstotka. Vlada tako ohranja razmeroma visoko raven priljubljenosti, a je daleč od podpore, ki je je bila deležna februarja, ko je v takratni anketi 70 odstotkov vprašanih odvrnilo, da vlado podpira. Na drugi strani se v zadnjih mesecih postopoma krepi tudi delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot neuspešno.

Zmagal bi LMŠ, sledita SDS in SD

Če bi bile volitve to nedeljo, bi zmagala stranka LMŠ, ki bi prejela 24 odstotkov glasov. Na drugem mestu je SDS, ki bi prejela 18,1 odstotka. Tretji je SD z 9,8-odstotno podporo. 6,5 odstotka vprašanih bi svoj glas namenilo NSi-ju. Na petem mestu je s 6,1-odstotno podporo Levica. Na šestem mestu je DeSUS, ki bi s 3,3 odstotka ostal pod parlamentarnim pragom. Sledijo SNS (1,7), SLS (1,6), SAB (1,3) in SMS (0,6).

V primerjavi s prejšnjim mesecem je LMŠ pridobil 0,7 odstotne točke. SDS je v primerjavi z majem pridobil 0,9 odstotne točke. Največ je pridobil NSi, ki mu je podpora s 4,5 odstotka v maju poskočila na 6,5 odstotka. SD je izgubil dober odstotek podpore. Nižjo podporo kot v maju imajo še SLS (za 0,7 odstotne točke) in SAB (za 0,2 odstotne točke). Enako podporo sta ohranili Levica in SNS.

Neodločenih je ta mesec 18,9 odstotka anketiranih, manj kot maja je tistih, ki ne bi šli na volitve. Za druge stranke bi svoj glas oddalo 2,8 odstotka vprašanih, kar je za odstotek več kot v maju. Pod druge stranke so anketiranci navedli DOM, Zelene Slovenije, Dobro državo, Piratsko stranko, SDNS in ZSI.

Pahor spet bolj priljubljen od Šarca

Na lestvici priljubljenosti politikov na prvem mestu ostaja predsednik republike Borut Pahor, ki je na prvem mestu prejšnji mesec zamenjal premierja Marjana Šarca. Ta ostaja na drugem mestu, sledita pa mu evropska poslanka Tanja Fajon in nova evropska poslanka Ljudmila Novak. Prvo peterico končuje prav tako novi evropski poslanec Milan Brglez. Na zadnjih treh mestih lestvice so predsednik SDS-a Janez Janša, predsednik SMC-ja Miro Cerar in poslanka Levice Violeta Tomić.

Anketo za časopis Dnevnik in RTV Slovenija vsak mesec pripravi agencija Ninamedia, tokrat je med 11. in 13. junijem v anketi sodelovalo 700 ljudi.

Vox populi: Podpora vladi 60-odstotna
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO