Na Fidesu opozarjajo, da vlada s svojimi dejanji kaže, da nima resnega namena iskati rešitev za stavkovne zahteve zdravnikov. Foto: BoBo
Na Fidesu opozarjajo, da vlada s svojimi dejanji kaže, da nima resnega namena iskati rešitev za stavkovne zahteve zdravnikov. Foto: BoBo

Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vlada so se opoldne srečali na pogajanjih za oblikovanje ločenega plačnega stebra. Sindikat Fides je udeležbo odpovedal, predstavnike vlade pa ob isti uri povabil na nadaljevanje stavkovnih pogajanj.

V sindikatu Fides so udeležbo na stebrnih pogajanjih odpovedali. "Ne gremo na pogajanja o zdravstvenem stebru. Iz preprostega razloga, ker ne moremo ločiti pogajanj o stavkovnih zahtevah in pogajanj o zdravstvenem stebru. Eno z drugim je povezano. Glede na to, da smo trenutno v stavki, je reševanje stavkovnih zahtev naša prioriteta. Ko na primer rešimo prvo točko stavkovnih zahtev, potem se lahko lotimo zdravstvenega stebra," je v četrtkovih Odmevih Televizije Slovenija dejal predsednik Fidesa Damjan Polh.

Ministrica Prevolnik Rupel je poudarila, da do rešitve pride lahko zgolj za pogajalsko mizo in nikakor drugače. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Ministrica Prevolnik Rupel je poudarila, da do rešitve pride lahko zgolj za pogajalsko mizo in nikakor drugače. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Vlado je Fides zato, prav tako ob 12. uri, povabil na nadaljevanje pogajanj o stavkovnih zahtevah. "Fidesova pogajalska skupina bo čakala vlado ob 12. uri v prostorih sindikata," so sporočili iz sindikata. Vladna pogajalska skupina je že v četrtek napovedala, da se stavkovnih pogajanj s Fidesom ne bo mogla udeležiti, saj "se bodo udeležili predhodno dogovorjenih stebrnih pogajanj".

Ministrica: Rešitev se bo našla za pogajalsko mizo

"Vlada se pogajanj ni mogla udeležiti, ker so takrat potekala stebrna pogajanja za zdravstveni steber, Fides pa je predlagal enako uro, ob kateri so potekala ta pogajanja. Upam, da bo odnos do tega, kako se sklicujejo pogajanja v prihodnje, odgovornejši na strani vseh. Upam, da bomo lahko konstruktivno sodelovali, do rešitve bomo prišli za pogajalsko mizo, nikakor drugače," je v izjavi za javnost po sestanku z vodstvi zdravstvenih zavodov o poteku dela med stavko neudeležbo vlade na pogajanjih s Fidesom pojasnila zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel.

Bi bilo bolje, če bi se pogajala ministrica?

Glede lastne neudeležbe na pogajanjih s Fidesom je Prevolnik Rupel novinarjem dejala, da ima vladni pogajalski mandat državni sekretar Denis Kordež, ki "povsem kompetentno zastopa vladno pogajalsko stran", in bo tako tudi ostalo, dokler se vlada ne odloči drugače.

Direktor SB-ja Celje Dragan Kovačić meni, da ministrica absolutno "sodi za mizo" s Fidesom. "Mogoče apel, da se vsi skupaj, mogoče tudi samo Damjan Polh in ministrica usedeta za neomejeno število ur v neko sobo in prideta ven z rešitvijo. Ker mi vsi to željno čakamo in si želimo, da bi se ta nočna mora počasi končala," je poudaril.

Ilešič Čujovič: Žal mi je, da Fidesa ni bilo, saj verjamem, da je zdravstvo celota

"Vesela sem, da se pogajanja v stebru nadaljujejo. Naša želja na sindikalni strani je, da bi se pogajanja tudi zaključila – v prvi polovici letošnjega leta, seveda v dobro vseh zaposlenih v teh dejavnostih," je v izjavi po koncu srečanja z vlado dejala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič.

Sorodna novica Predsednik Fidesa: Stavka je zoprna zadeva za vse nas. Za vse je odgovorna vlada.

Ob tem je izrazila obžalovanje, da se predstavniki Fidesa teh pogajanj niso udeležili. "Verjamem, da je zdravstvo celota in da se moramo v okviru teh pogajanj vsi skupaj pogovoriti in se dogovoriti za vsa delovna mesta, vsak v okviru svojih pristojnosti," je poudarila. Kot je pojasnila, so na sindikalni strani vladi znova predstavili predlog, ki so ga podali že pred skoraj štirimi meseci. "Nespremenjen ostaja tudi predlog v povezavi s pogoji dela v dejavnostih, ki jih je treba gotovo po našem prepričanju spremeniti na bolje," je dejala Ilešič Čujović.

Svoje mnenje o razmerah in reševanju težav so podali tudi vladni predstavniki. "Dogovorili smo se, da konkretne celovite predloge glede dejavnosti prejmemo v roku 14 dni. Takrat se bodo tudi nadaljevala stebrna pogajanja," je pojasnila predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva. Kot je dodala, je vlada predstavila tudi parcialni predlog glede plačne skupine E1, torej zdravnikov in zobozdravnikov.

Props: Vlada želi s Fidesom nadaljevati tudi stavkovna pogajanja

Izjavo po pogajanjih o zdravstvenem stebru je podal tudi minister za javno upravo Franc Props. Kot je dejal, je nadaljevanje teh pogajanj "jasen signal, da stvari, ki jih želi Fides reševati ločeno, spadajo na stebrna pogajanja, vključno z odpravo plačnih nesorazmerij z novimi delovnimi mesti za zdravnike in zobozdravnike".

Sorodna novica Fidesa ne bo na stebrna pogajanja. Vlada naj najprej pride k njim.

Po njegovih besedah je vlada z nadaljevanjem pogajanj o zdravstvenem stebru dala jasen signal, da želi rešiti stvari, na katere opozarja tudi Fides, vendar ne na način, "da bo ena od skupin znotraj javnega sektorja tista, ki si bo zaradi svoje moči, ki jo realno ima, lahko izborila neke ugodnosti".

Kot je dejal, je Fides stavkovna pogajanja sklical po tem, ko so prejeli vabilo na skupna pogajanja o zdravstvenem stebru. Kot je opozoril, se člani v obeh pogajalskih skupinah vlade podvajajo, zato se na vabilo Fidesa niso odzvali. "Sledili smo temu, da gremo na stebrna pogajanja, kamor je bil povabljen tudi Fides, ki pa se jih žal ni udeležil. To pa seveda pomeni, da se bodo pogajanja o stavkovnih zahtevah Fidesa prestavila za dan ali dva," je dejal.

Poudaril je, da vlada s Fidesom želi nadaljevati stavkovna pogajanja, in napovedal, da bo pogajalska skupina verjetno že za ponedeljek znova sklicala pogajanja. Ob tem je opozoril tudi, da je nesprejemljivo, da "prebivalci, posebej pa ranljive skupine, postajajo živi ščit Fidesa".

Fides: Menimo, da bi lahko sestanka potekala hkrati

Potem ko vladnih predstavnikov v prostore Fidesa ni bilo, je predsednik zdravniškega sindikata Damjan Polh v izjavi za medije dejal, da izbrani termin res sovpada s pogajanji o zdravstvenem stebru. "Datum in uro smo izbrali glede na razpoložljivost našega odvetnika in tudi naše obveznosti," je pojasnil.

Ob tem je opozoril, da ima vlada za pogajanja o zdravstvenem stebru in pogajanja s Fidesom dve različni pogajalski skupini. "In glede na to, da je bila zasedba vladne pogajalske skupine, s katero razrešujemo naše stavkovne zahteve, večkrat številčno predrugačena – od nekaj članov pa do deset –, menimo, da bi lahko sestanka potekala istočasno, ker so teme precej različne in predvsem ker smo tu zato, da rešimo stavkovne zahteve in da stavko končamo," je dejal.

Fides nadaljuje stavko: To je umik vlade iz pogajanj

Fides nadaljuje stavko. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo
Fides nadaljuje stavko. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo

Člani stavkovnega odbora Fidesa so se popoldne sešli na seji glavnega stavkovnega odbora in odločili, da nadaljujejo stavko, saj vladna stran ni ponudila "ničesar takega, da bi zadovoljila vsaj delu stavkovnih zahtev". "Stavka je zoprna zadeva za vse nas in tudi mi bi jo radi čim prej zaključili, ampak če ni nekih zavez in jamstev, tega ne moremo storiti," je v izjavi za medije po seji dejal Polh.

V sindikatu so prepričani, da je "žogica na vladni strani, da končno resno sedejo za pogajalsko mizo, da se dogovorimo o najbolj perečih problemih, ki nastajajo, in da potem skupno nadaljujemo to pot".

O stebrnih pogajanjih pa je Polh ponovil, da za zdaj "ne pridejo v poštev, ker je to druga stavkovna zahteva, in mi gremo po vrstnem redu, najprej rešujemo prvo stavkovno zahtevo in potem lahko pristopimo k drugi stavkovni zahtevi".

Stavko nadaljujejo po stavkovnih pravilih, ki se jih v sindikatu držijo. "Težavo imamo z nekaterimi direktorji javnih zavodov, ki po svoje razumejo stavkovna pravila in si pridržujejo pravico, da si jih razlagajo po svoje in tudi ukrepajo na nam nerazumljiv način," pa je opozoril Polh.

Fides bi se pogajal z ministrico

V Fidesu sicer zbirajo obrazce z umiki soglasij za nadurno delo. Po Polhovih besedah je odziv množičen, umike trenutno preštevajo, njihovo število pa bodo razkrili v ponedeljek po zborih stavkajočih, ki bodo potekali v nekaterih zdravstvenih ustanovah.

V Fidesu sicer še vedno vztrajajo, da bi morala tudi ministrica za zdravje Prevolnik Rupel sodelovati na stavkovnih pogajanjih s sindikatom. "V preteklosti smo že videli, kako se je tudi ministrica sama angažirala, prišla na pogajanja in sama iskala mandat na vladi za tisto, kar se je dogovorila z nami," je dejal Polh in ministrico pozval k enakemu početju.

Sorodna novica Ministrico so direktorji zavodov "pomirili", da je za bolnike dobro poskrbljeno

Vnovič je bil tudi kritičen tudi nje. "Mislim, da je njeno mesto tu, glede na to, da zastopa resor zdravstva, ki trenutno ne deluje dobro. Pred našimi očmi se sesuva sistem, ki je kadrovsko podhranjen, ne moremo več sestavljati urnikov. Mislim, da bi bila osnovna naloga ministrice to, da se stavka konča, ne da z direktorji govori, kako bodo organizirali delo med stavko," je dejal Polh in dodal, da ministrica s svojimi dejanji in izjavami stavko zaostruje. Ministrica za zdravje se je namreč o poteku stavke in njenem vplivu na delo v zdravstvenem sistemu ob 13. uri sešla z vodstvi obeh UKC-jev, splošnih bolnišnic in z direktorjema ZD-jev Ljubljana in Maribor.

"Ne vidimo nobenega razloga, da se skupina, ki je pristojna za pogajanja, vezana na stavkovne zahteve, ne bi udeležila današnjih pogajanj," je v izjavi Fidesa dejal tudi odvetnik sindikata Damijan Gregorc. "Pogovarjali smo se o tem, kakšen je pomen tega ravnanja vlade, in to lahko razumemo tudi kot vladni zaključek stavkovnih pogajanj," je dodal. Takšno mnenje je sindikat predstavil tudi v sporočilu za javnost.

Kdaj in kako se bodo pogajanja s Fidesom nadaljevala, vlada po navedbah predsednika sindikata ni sporočila. Ob 14. uri pa je sešel glavni stavkovni odbor Fidesa, ki bo po napovedih Polha pregledal razmere, potek stavke in najverjetneje sprejel odločitve, kako stavko nadaljevati v prihodnjem tednu. Glede na potek dogajanj je pričakovati zaostritve, a ima o tem glavno besedo stavkovni odbor.

Sindikat vladi očita nasilje nad stavkajočimi in vsiljevanje delovnih obveznosti

Fides, tako kot že ves čas stavke, zahteva izpolnitev dogovorjenega s predhodnimi stavkovnimi sporazumi. S tem ko vlada pogojuje urejanje plač in specifik s pogajanji skupaj z drugimi sindikati javnega sektorja, sindikat zdravnikov in zobozdravnikov to razume kot izigravanje že dogovorjenega pred letom in pol.

Fides vladi očita, da razen prestavitve datumov za zdaj ne ponuja ničesar, poleg tega pa izvaja nasilje nad stavkajočimi z vsiljevanjem delovnih obveznosti. Zato so zahtevali, da se njihovih pogajanj udeleži tudi ministrica za zdravje, ki pa odgovarja, da za to nima mandata. "Seveda nas skrbi za oskrbo bolnikov. Upamo, da se stavka ne bo zaostrovala preveč in da bo pogajalska skupina čim prej dosegla neki dogovor," je dejala ministrica.

Že zdaj je vse več negativnih odzivov na stavko, tudi pritožb. "Pravijo, da ni tako, da bi bili pacienti nad 65 let obravnavani – da ostanejo pred zaprtimi vrati, da jim odpovedujejo preglede, različne posege. Vse to nas spravlja v dodatno stisko, starejši smo ranljiva skupina, zelo pogosto potrebujemo zgolj pogovor z zdravnikom – to zdaj je nesprejemljivo," je za Radio Slovenija opozorila predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Zdenka Jan. Na vse več pritožb bolnikov zaradi stavke sta v sredo opozorila tudi zastopnika pacientovih pravic v Ljubljani Duša Hlade Zore in Marjan Sušelj.