J kot Janša? Foto: MMC RTV SLO
J kot Janša? Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Premier je v Odmevih navedel, da jih je gledalec s Finskega prav danes opozoril, da spletna stran finske televizije vsebuje 3 milijone 400 tisoč strani, edina prevedena v angleščino pa je prepis oddaje Resnica o Patrii. Foto: MMC RTV SLO
Kot navajajo na finski televiziji, naj bi šlo za podkupnine 7,5 odstotka vrednosti posla ali 21 milijonov evrov. Foto: EPA

Zelo nam je žal, da se je to zgodilo tri tedne pred volitvami, a se na to nismo ozirali. Mislili smo na finsko javnost.

Magnus Berglund
V oddaji so precej jasno pokazali, kakšna naj bi bila podkupovalna shema. Foto: MMC RTV SLO
Finska televizija je zapis oddaje objavila na svoji spletni strani. Foto: MMC RTV SLO

To, kar je bilo objavljeno, postavlja Slovenijo v čudno luč. Ne samo Slovenijo, tudi Finsko.

Janez Janša
Dragutin Mate
Notranji minister je opozoril, da tožilstvo in policija dejavno sodelujeta pri preiskavi podkupovanja. Foto: EPA

Z ljudmi, omenjenimi v oddaji, nimam nič in nisem v stikih.

Janez Janša
Finska TV obtožuje Janšo
Pogovor z novinarjem Dejanom Ladiko

Predsednik vlade je dejal, da ni čudno, da se je to zgodilo ravno v tem času. Oddaje ni videl, temveč je le prebral angleški prepis, vseeno pa je že zahteval opravičilo, pojasnilo in dokaz za navedbe. Ob tem je še poudaril, da se v oddaji pojavlja le črka "J", in ne njegovo celo ime.


"Obtožbe prihajajo iz Slovenije"
Janša je prepričan, da obtožbe prihajajo iz Slovenije, in, kot je dejal, so položene v usta finskim novinarjem. Za obtožbe naj bi bili po Janševem mnenju odgovorni poslanec SD-ja Milan M. Cvikl in ljudje iz Patrii konkurenčnega podjetja, ki je izpadlo iz izbora. Predsednik vlade je poudaril, da bi morala biti oddaja dostopna tudi slovenskim gledalcem, saj se iz nje vidi, kdo novinarjem polaga besede v usta, in je jasno, da velik del konstrukta prihaja iz Slovenije.

Na tiskovni konferenci je Janša še spomnil, da je odločitev o nakupu oklepnikov padla že v prejšnjem vladnem mandatu, obrambno ministrstvo pa je v tem mandatu le izvajalo postopke, s katerimi sam ni bil natančno seznanjen niti se v zadevo ni vpletal.

YLE je finska javna televizija, torej je v državni lasti, financira pa se iz TV-naročnin. Imajo štiri programe. Včerajšnjo oddajo, ki je bila predvajana na TV 1, naj bi si v najbolj gledanem terminu ogledalo 479 tisoč gledalcev. Gledanost programa je po navadi 20-odstotna. Direktorja televizije izbirajo politične stranke, novinarji pa so neodvisni. Direktor Jungner je član socialnih demokratov, včasih pa je delal pri nekdanjem predsedniku vlade.


"Preiskave niso moja stvar"

Tudi s preiskavami naj ne bi bil točno seznanjen, ker kot je sam povedal, to ni njegova stvar. Kljub temu pa je trdno odločen, da bo, če se bo izkazalo, da je šlo za korupcijo ali le poskus korupcije, pogodba nemudoma preklicana.

Glede današnjih Kosovih navedb, da so v zadevo vpleteni ljudje z vrha, pa je dejal, da naj Kos najprej ta imena našteje.

Mate: Nisem se vmešaval v preiskavo
Oglasil se je tudi notranji minister Dragutin Mate, ki je povedal, da se ni vmešaval v kriminalistične preiskave podkupovanja ali da bi jih celo zaviral. Dodal je, da se slovenska policija in tožilstvo s primerom intenzivno ukvarjata.

Mate je še komentiral oddajo, katere scenarij je prebral le z magnetogramom, in opozoril, da so vse zadeve izrečene le pogojno, navedbe pa so špekulacije.

Predsednik Danilo Türk, ki je na uradnem obisku v Črni čori, je ob tej priložnosti dejal, da bi "težko komentiral te zadeve,", da pa situacijo spremlja in se bo "ob priložnosti po potrebi tudi oglasil".

Bavčar zahteva opravičilo
Poleg Janše so v oddaji omenili še brigadirja in vodjo pogajalske skupine ministrstva za obrambo za izbor ponudnika oklepnikov Dragana Bavčarja, češ da je tudi on prejel podkupnino. Na današnji tiskovni konferenci je že napovedal, da bo finsko televizijo YLE, ki je dokumentarec predvajala, tožil. Dejal je, da ni prejel nobene podkupnine in da so navedbe na televiziji laž. Od televizije bo zato zahteval tudi preklic izjave in opravičilo. Dodal je še, da je bil ves postopek izbora ponudnika za oklepnike izveden v skladu z zakoni in predpisi.

Naj spomnimo, da je novinar finske televizije oddajo, ki je bila predvajana v ponedeljek, začel z opisom sestanka pri avstrijskem podjetniku, Patrijinem sodelavcu Wolfgangu Riedlu na Dunaju. Na sestanku januarja 2007 naj bi bila tudi poslovnež Walter Wolf in slikar Jure Cekuta.

Februarja naj bi nato Patria nakazala denar Riedlu (skupaj naj bi prejel 14 milijonov evrov), ta pa naj bi nato nakazal skoraj tri milijone evrov Walterju Wolfu. Wolf naj bi poskušal denar nakazati na liechtensteinski račun, na Daljni vzhod in v Avstralijo, 300.000 evrov gotovine pa naj bi dvignil. Banka naj bi nato o tem obvestila urad za pranje denarja in finsko ter slovensko policijo. Takrat se je preiskava na Finskem tudi dejansko začela.


Izvirni dokumenti v oddaji niso bili pokazani
Finski novinar se pri navajanju konkretnih številk in imen sklicuje na dokumente Patrie, torej notranje gradivo in gradivo, ki ga je pridobil na tujem. Izvirnih dokumentov v oddaji ni pokazal, ker, kot pravi, ščiti vire.

Za podkupnine 21 milijonov evrov
Po njegovih podatkih naj bi bilo tako za podkupnine pri 278 milijonov evrov vrednem poslu Patrie s Slovenijo odštetih 21 milijonov evrov ali 7,5 odstotka vrednosti posla. Patrijino hčerinsko podjetje Patria Vozila je za sklenitev posla s Slovensko vojsko najelo dunajskega poslovneža Riedla, Walter Wolf naj bi poskrbel za slovenske politike, Jure Cekuta pa za uslužbence na obrambnem ministrstvu. Med njimi naj bi bil po poročanju finske televizije tudi Dragan Bavčar. Jure Cekuta naj bi za podkupovanje uslužbencev na obrambnem ministrstvu prejel skoraj tri milijone evrov.

Finska TV: Patria podkupila slovenskega premierja
Walter Wolf, ki Riedlovega nakazila ni zanikal, šlo pa naj bi za neki drugi posel, naj bi skupaj prejel 8,3 milijona evrov. V Patrijinih dokumetih, na katere se sklicuje finski novinar, naj bi bila v Sloveniji za sklenitev posla odločilna oseba s črko J. Tej osebi bi moral Walter Wolf dostaviti denar. Finski novinar končuje, da je ta oseba slovenski premier Janez Janša, koristi od posla pa naj bi imela tudi premierjeva stranka. Sklene: finska Patria, v lasti države, je podkupila predsednika slovenske vlade.

Scenarij finske oddaje "Resnica o Patrii" (v angleščini) je objavljen
tukaj.


V Patrii redkobesedni
Na oddajo so se odzvali tudi v podjetju Patria, a so na svoji spletni strani zapisali le, da navedb ne komentirajo in da finski preiskovalci nadaljujejo svoje delo.

Kabinet predsednika vlade: Gre za neresnične in absurdne obtožbe
Kabinet predsednika vlade je za finsko televizijo sporočil, da premier ne more komentirati dokumentov, ki jih ni videl. Za TV Slovenija pa so sporočili: "Obtožbe, ki jih na račun predsednika vlade v svojem današnjem prispevku navaja finska nacionalna televizija YLE, so popolnoma neresnične in absurdne. Predsednik vlade Janez Janša se ni nikoli srečal s komer koli iz finskega podjetja Patria. Vlada RS niti posredno niti neposredno ni sodelovala pri izbiri ponudnikov po objavljenem mednarodnem razpisu. Obtožbe povezujemo s predvolilnim časom v Sloveniji."

O tem poteka vroča debata tudi na forumu.

Zelo nam je žal, da se je to zgodilo tri tedne pred volitvami, a se na to nismo ozirali. Mislili smo na finsko javnost.

Magnus Berglund

To, kar je bilo objavljeno, postavlja Slovenijo v čudno luč. Ne samo Slovenijo, tudi Finsko.

Janez Janša

Z ljudmi, omenjenimi v oddaji, nimam nič in nisem v stikih.

Janez Janša
Finska TV obtožuje Janšo
Pogovor z novinarjem Dejanom Ladiko