Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na podlagi zakona o organiziranosti in delu v policiji in pravilnika o usmerjanju in nadzoru policije odredil izredni nadzor nad delom policije v zvezi z odzivom na komentar, ki je bil objavljen na enem od spletnih portalov.

"Namen nadzora je preveriti zakonitost in strokovnost opravljanja policijskih nalog in policijskih pooblastil na področju temeljnih dolžnosti policije za varovanje življenja in osebne varnosti ljudi ter preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih ravnanj. Prav tako se bosta preverili zakonitost in strokovnost aktivnosti policije na področju obveščanja javnosti," so zapisali na ministrstvu.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je dodal, da je uvedeni nadzor nujen. "Predlagam, da počakamo na izsledke tega strokovnega nadzora, lahko pa zagotovim, da ukrepi ne bodo samo individualni, ampak tudi sistemski. Poskušali bomo torej sistemsko zagotoviti, kjer koli je to potrebno, da se kaj takega ne ponovi več, " je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril Volk.

Sorodna novica Policisti zaradi grožnje okrepili prisotnost v okolici šol, pouk poteka normalno

Po streljanju na osnovni šoli na Finskem se je 2. aprila na enem izmed slovenskih spletnih medijev pojavila objava z grožnjo, da se bo enak dogodek zgodil 10. aprila, predvidoma na eni od slovenskih šol. Upravljavec spletne strani je objavo po nekaj minutah izbrisal in takoj zatem onemogočil tudi komentiranje pod objavo. Grožnja ni bila usmerjena v nobeno konkretno šolo, prav tako ni bila krajevno opredeljena.

Na policiji so poudarili, da je možnost za dejanski napad majhna, hkrati pa so učence, vodstva šol in starše pozivali k preventivnemu ravnanju. Ravnatelje nekaterih šol so o dogodku najprej obvestili z lokalnih policijskih postaj, nato pa so prejeli tudi okrožnico ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Šole so uvedle različne ukrepe, policija je povečala prisotnost okoli šol.

V sredo je bilo v nekaterih šolah manj učencev kot običajno. Policija pa je prejela tudi nekaj prijav o domnevnih grožnjah šolam, v nobenem primeru pa niso potrdili namere iz spletne objave.

Do obveščanja šol je bila v sredo v Odmevih kritična predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Mojca Mihelič. Spomnila je, da je bil sporni zapis objavljen prejšnji teden, obvestila šolam pa so prispela skoraj teden pozneje. Poleg tega obvestilo ni doseglo vseh šol. Mihelič meni, da bi morala policija takoj navezati stik z ministrstvom za izobraževanje in se na tej ravni dogovoriti za nadaljnje usklajeno delovanje.

Policija ni poskušala pridobiti podatkov o avtorju komentarja

Na portalu 24ur.com so potrdili, da se je komentar znašel pod njihovo novico, in dodali, da policija do njih še vedno ni pristopila z odredbo sodišča ali pozivom tožilstva, s čimer bi lahko zahtevala podatke o komentatorju, ki jih hranijo v uredništvu. Pravila spletnega komentiranja pod novicami namreč zahtevajo, da se komentator prijavi z delujočim elektronskim naslovom in telefonsko številko, a so ti podatki zasebne narave, zato jih portal lahko razkrije le na poziv sodnih organov. 24ur.com še poroča, da so jim v sredo z okrožnega državnega tožilstva sporočili, da doslej v zvezi s to zadevo od policije niso prejeli nobene pobude.

Po poročanju časopisa Dnevnik je policija v torek prejela prijavo zoper učenca ene izmed osnovnih šol v okolici Ljubljane. Učenec naj bi na spletu objavil posnetek, na katerem repetira pištolo. Posnetek je vznemiril nekatere njegove sošolce in njihove starše. Ravnatelj šole je povedal, da je sicer pouk včeraj potekal nemoteno, o dogodku pa so obvestili pristojne institucije.

Poklukar je v sredo med razpravo na odboru DZ-ja za notranje zadeve napovedal, da se bo naslednji teden sestal z ministrom za vzgojo in izobraževanje Darjem Feldo. Želi namreč izboljšati komunikacijo med policijo in šolami, da se zagotovi varnost na tem področju.

Minister Felda je po seji vlade dejal, da komunikacijo policije težko komentira, saj ima "vsak svoje pristojnosti". Meni, da je "daleč od tega", da bi moral minister za notranje zadeve Poklukar odstopiti, če se izkaže, da je šlo za nepravilnosti. Poudaril je, da je najpomembneje, da je pouk v šolah očitno tekel normalno.