Leto 2023 so najbolj zaznamovala migracijska vprašanja, obsežne avgustovske poplave in plazovi, ki so jih na notranjem ministrstvu uspešno reševali.

Minister Poklukar je v poslanici zapisal, da so se v letu 2023 na njegovem resorju ukvarjali predvsem s ponovno vzpostavitvijo schengenskega prostora, zaradi česar so po ministrovih navedbah tako na ministrstvu kot tudi na policiji letos pristopili k številnim oblikam sodelovanja na mednarodnih ravneh. Poklukar se je ob tem zahvalil policiji za hitro in učinkovito prilagajanje na nove razmere in okoliščine.

Kot eno od prednostnih nalog ministrstva je poudaril upravljanje migracij. "Skupaj z drugimi resorji in civilno družbo pripravljamo novo migracijsko strategijo za odprto, vključujočo in demokratično družbo, ob spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter zagotavljanju varnosti," je zapisal Poklukar.

Minister je poudaril zlasti vlogo celotne slovenske policije pri sanaciji po avgustovski ujmi, ki se je kazala v nalogah, ki so jih policisti opravljali v najbolj kritičnih trenutkih in na najbolj ogroženih območjih. "S tem smo prebivalkam in prebivalcem zagotavljali splošno varnost, zaščito in jim nudili oporo. To je policija dosegla z izvajanjem nujnih evakuacij, nudenjem helikopterske pomoči, spremljanjem konvojev mednarodne pomoči, nudenjem podpore drugim interventnim službam in navsezadnje s toplimi besedami ter sočutnostjo", je dodal Poklukar.

Opozoril je tudi na humanitarni projekt Dam Za Dom, namenjen finančni pomoči v poplavah oškodovanim sodelavkam in sodelavcem. Skozi projekt se je po njegovih besedah odrazila dobrosrčnost vseh zaposlenih na ministrstvu.

"Leto 2023 je bilo nedvomno polno izzivov in preizkušenj, a tudi uspehov in lepih trenutkov, v katerih smo pokazali pripravljenost za reševanje najzahtevnejših nalog, profesionalnost in tudi neizmerno solidarnost. Vsak posameznik in vsi skupaj smo nesebično sodelovali pri nalogah, ki niso bile vedno enostavne ali samoumevne. Kljub temu so bila naša dejanja ključna pri zagotavljanju varnosti državljank in državljanov ter nemotenemu delovanju našega resorja" je v poslanici pohvalil delo ministrstva.