Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Policisti s provido ujeli voznika, ki je vozil kar 241 km/h

Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Samo lani je bilo zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah 32 smrtnih žrtev, so opozorili v Generalni policijski upravi (GPU).

Kot so navedli, se je v letošnjem letu do 10. aprila na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti pripetilo 795 prometnih nesreč, v katerih so štirje ljudje umrli, 58 jih je bilo hudo, 348 pa lahko telesno poškodovanih.

Sorodna novica Pijani tovornjakar vijugal po avtocesti, nato napihal več kot tri promile

Z akcijo želijo doseči, da bi vozniki vozili po predpisih. "Z umirjeno vožnjo, prilagojeno razmeram in omejitvam, namreč vozniki zelo pripomorejo k varnejšim cestam," so navedli. "Pravila v cestnem prometu obstajajo z razlogom. Če bi jih bolj upoštevali, bi bilo bistveno manj nesreč," so poudarili.

Začetek preventivne akcije za umirjanje hitrosti, kot navaja GPU, ni naključen. "V pomladnih mesecih se zaradi toplejšega vremena na cestah pojavi več udeležencev v prometu. Po dolgih zimskih mesecih svoje jeklene konjičke znova zaženejo tudi vozniki motornih koles in mopedov. Lepo vreme in višje temperature ustvarjajo občutek dobrih voznih razmer, kar velikokrat botruje tudi višanju hitrosti. Večina prometnih udeležencev takrat začne voziti nekoliko hitreje. Še posebej to velja za voznike motornih koles in mopedov. Vendar pa je treba spomniti, da ceste v tem obdobju leta skrivajo kar nekaj pasti: ponekod so ceste še od zime poškodovane in neočiščene, saj so na njih ostanki peska od zimskega posipa, asfalt je še hladen, zaradi česar oprijem pnevmatik ni optimalen," še poudarja GPU.