Prebežniki prihajajo s hrvaške strani. Foto: MMC RTV SLO
Prebežniki prihajajo s hrvaške strani. Foto: MMC RTV SLO

Prebežniki prihajajo prek hrvaške meje v Slovenijo, zaradi česar so slovenske oblasti že okrepile varovanje državne meje na vseh kritičnih območjih ob meji s Hrvaško, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).
Policija je porast ilegalnih migracij opazila zlasti na območju PU-ja Koper. Kot so za STA pojasnili na GPU-ju, gre za zakasnjen učinek povečanega pritiska nedovoljenih migracij na grško-turški meji, torej za ljudi, ki že drugič prestopajo zunanjo schengensko mejo na nezakonit način.
Skupno število nelegalnih prebežnikov sicer ni veliko, vendar "pa pomeni odstopanje od dolgoletnega padajočega trenda nedovoljenih migracij v Sloveniji".
Bežijo pred represivno oblastjo
Po njihovih besedah gre sicer za več primerov nezakonitih prehodov meje skupin po štiri in osem oseb, kjer je največ prebežnikov iz Afganistana, Irana, Iraka, Egipta, Pakistana, Libije, Maroka, Alžirije, Palestine, Konga, Senegala ter Somalije.

"Da bi izboljšali varnostne razmere, pozivamo vse občane, ki bi v bližini državne meje opazili ilegalne prebežnike, da o tem takoj obvestijo policijo na interventno številko 113. Takojšnje obvestilo je izjemno pomembno predvsem zaradi pravočasnega preprečevanja morebitnih drugih nezakonitih ravnanj ilegalnih prebežnikov," še dodajajo na policiji.