Če se vlada na njihove pozive, pobude in kompromisne predloge ne bo ustrezno odzvala do konca tega tedna, pa se v sindikatu policistov vsem državljanom in državljankam kot tudi gospodarskim subjektom že vnaprej opravičujejo za morebitne nevšečnosti, ki bi nastale z zaostritvijo stavke. Foto: Ergyn Žječi
Če se vlada na njihove pozive, pobude in kompromisne predloge ne bo ustrezno odzvala do konca tega tedna, pa se v sindikatu policistov vsem državljanom in državljankam kot tudi gospodarskim subjektom že vnaprej opravičujejo za morebitne nevšečnosti, ki bi nastale z zaostritvijo stavke. Foto: Ergyn Žječi
Gregor Virant
"Čeprav smo v kar nekaj točkah uspeli najti skupne rešitve ali pa močno približati stališča, stavkovne zahteve PSS-ja ne moremo izpolniti," so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve. Foto: Ergyn Žječi

Sindikat je tako napovedal, da bo stavkovne dejavnosti zaostril na vrhuncu turistične sezone, "saj z aktualno vlado, ki se očitno pogaja izključno z namenom zavlačevanja, z zlorabo pravic, nemoralno in v nasprotju s prisilnimi predpisi kot očitno tudi s figo v žepu, na drugačen način več kot očitno ni mogoče v socialnem dialogu reševati odprtih vprašanj".

Vladin "račun brez krčmarja"
Napovedali so, da bodo stavko zaostrili ob podpori in sodelovanju stanovskih in prijateljskih sindikatov tako doma kot v tujini, vladi pa bodo tako prisiljeni pokazati, da na račun pasivnosti in vse večje apatije zaposlenih "dela račun brez krčmarja".

Striktno, po črki zakona
Stavka bo potekala prek striktnega izvajanja z zakoni določenih nalog policistov in drugih stavkajočih, zato se sindikat vsem, ki jih bo stavka prizadela, že vnaprej opravičuje za morebitne nevšečnosti. Vlada ima še nekaj časa, da se na zahteve sindikata odzove. Kot zadnji rok so določili konec tedna.

Ministrstvo: Vseh stavkovnih zahtev ne moremo izpolniti
Ministrstvo za notranje zadeve napoved zaostritve stavke obžaluje. Dejali so, da se zavedajo, da razlike v stališčih niso lahko premostljive. Opozorili so, da morajo biti rešitve "tudi finančno vzdržne zaradi ekonomskih razmer", drugačne rešitve pa bi bile "neodgovorne in nesprejemljive".

Ministrstvo dodaja, da se intenzivno pogovarja z obema sindikatoma, in meni, da so v tem času že naredili korak naprej za izboljšanje položaja policistov. Izpostavili so, da se plačna masa ni znižala, zagotovili pa so tudi sredstva za izplačilo povečanega obsega dela policistov.

Vendar kljub zbližanju in nekaterim rešitvam na ministrstvu pravijo, da stavkovnih zahtev sindikata ne morejo izpolniti, prav tako ne zahtev iz leta 2010, saj je bil predlog rešitve zavrnjen v parlamentarni proceduri. Zato je treba poiskati drugačen način rešitve, ki bo v primerih, ki izhajajo iz podobnih razmerij oz. situacij, usklajen z drugimi zainteresiranimi skupinami in ne parcialno, so še dejali na ministrstvu.

Kot je znano, policisti stavkovne dejavnosti izvajajo že od januarja letos. Razlog je neizpolnjevanje sporazuma, ki sta ga Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije maja lani podpisala z vlado.