Foto: BoBo
Foto: BoBo

V soboto so se sicer spremenili pogoji vstopa v Slovenijo. Brez odrejene karantene se vstop omogoči tistim, ki predložijo negativni izvid PCR-testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državah članicah EU-ja oziroma schengenskega območja, in tistim, ki izpolnjujejo izjeme za vstop brez karantene ali pa če ob vrnitvi na enega od petih mejnih prehodov s Hrvaško ali na Letališču Jožeta Pučnika opravijo testiranje s hitrim antigenskim testom in je rezultat negativen.

Sorodna novica Na Obrežju kolone vozil tudi zaradi hitrih testov: do večera so jih opravili 700, večina negativnih

Če je rezultat testiranja negativen, se osebi dovoli vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in v aplikaciji CovidObr opravi preklic potrdila za napotitev v karanteno na domu.

Tako so na omenjenih šestih mejnih prehodih, kjer se izvaja tudi testiranje s hitrim antigenskim testom, v soboto izdali 505 potrdil za napotitev v karanteno na domu in preklicali 2360 obrazcev za napotitev v karanteno na domu.

V nedeljo so izdali 447 potrdil za napotitev v karanteno in preklicali 3154 obrazcev za napotitev. Danes do 7.30 pa so izdali 285 potrdil za napotitev v karanteno na domu in preklicali 880 obrazcev, so še sporočili z Generalne policijske uprave.

Izleti in nakupovanja v tujini niso dovoljeni

Policija tudi opozarja, da mora oseba ob odhodu in prihodu v Slovenijo še vedno izpolnjevati pogoje za uveljavljanje izjem po odloku o začasni delni omejitvi gibanja, ki omogočajo prestopanje občinskih meja.

Pri tem morajo imeti državljani pri izstopu in vstopu v državo pri sebi dokazilo, s katerim lahko ob morebitnem nadzoru izkažejo upravičenost do uveljavljanja katere od izjem, in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo. Izjema so le potniki, ki so v tranzitu čez Slovenijo, pri vstopu pa so izjema tudi osebe, ki se vračajo v svoje bivališče.

"Samo obiskovanje trgovin, turistični izleti, smučanje oziroma izvajanje športne dejavnosti in podobno tako ne morejo biti razlogi, ki bi lahko osebam omogočali vstop v Slovenijo, saj niso navedeni niti med izjemami v odloku glede prehajanja meja niti med izjemami v odloku glede omejitev gibanja," so zapisali na policiji.