Sindikati javnega sektorja se za zdaj ne strinjajo s predlogi vlade o višini plač. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati javnega sektorja se za zdaj ne strinjajo s predlogi vlade o višini plač. Foto: MMC RTV SLO
Evri
Branimir Štrukelj je napovedal, da bo Sviz izostril zahteve, da se anomalije novega plačnega sistema odpravijo v najkrajšem mogočem času. Foto: MMC RTV SLO
Bo sindikatu uspelo spremeniti interventni zakon?

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je dejala, da je vlada že pri zadnjih pogajalskih izhodiščih, ki jih je poslala sindikatom, pomembno popustila. Kot je dodala, se boji, da se bo z novimi "predlogi za popuščanje", ki jih želijo sindikati, vlada zelo težko strinjala.

Vendar bodo v četrtek na seji te nove predpostavke obravnavali, sindikatom dali odgovor in se z njimi znova sešli v ponedeljek.

Časa za pogajanja do konca meseca
Čeprav je pretekli teden vlada sprejela intervencijski zakon, ki ureja plače v javnem sektorju oziroma preprečuje njihovo usklajevanje, se še vedno pogaja tudi z reprezentativnimi sindikati. V vladi zatrjujejo, da intervencijski zakon ni dokončen in bodo morebitni dogovor s sindikati v zakon lahko vnesli z amandmaji, kljub temu pa je bila njegova vložitev zaradi proračuna nujna, pojasnjuje Pavlinič Krebsova. Dodala je, da se predlog zakona lahko dopolnjuje vse do konca meseca, kar pomeni, da bi se lahko do takrat pogajali.

Na mizi nova pogajalska izhodišča
Vlada je sicer predlagala nova pogajalska izhodišča: uskladitev plač z inflacijo naj bi bila polovična; tretje plačno nesorazmerje bi se odpravilo 1. oktobra 2010, četrto oktobra 2011 ter regres na ravni letošnjega. To so tudi bistvena razhajanja z zakonom. Po zagotovilih vladne strani ta izhodišča pomenijo korak bliže zahtevam sindikatov, a dogovora še vedno niso dosegli.

Na polovično uskladitev osnovnih plač z inflacijo naj bi privoljevali pogojno, pri čemer naj bi si želeli izpogajati nekatere varovalke, če bi bila dejanska inflacija višja od napovedane. Ob tem naj bi za člane sindikatov zahtevali še višji regres, kot je predvideno po vladnem predlogu, po katerem naj bi regres za vse zaposlene v javnem sektorju ostal na ravni letošnjega (672 evrov bruto).

Sindikati že napovedali zavrnitev
Konfederacija sindikatov javnega sektorja pa je pripravila tudi svoj pogajalski predlog. Po besedah predsednika konfederacije Branimirja Štruklja so vladi predlagal rešitev, "ki bi bila v okviru tega, kar je še mogoče danes v tej državi skleniti, da bi se izognili intervencijskemu zakonu". Konkretnih rešitev pred pogajanji ni želel razkriti, pojasnil pa je, da bo poudarek na višini regresa in rokih za uveljavitev tretje četrtine plačnih povišanj.

Štrukelj je o plačah govoril tudi po sestanku ob dnevu učiteljev z ministrom za šolstvo Igorjem Lukšičem. Napovedal je, da bo Sindikat vzgoje, izboraževanja, znanosti in kulture (Sviz) izostril zahteve, da se anomalije novega plačnega sistema odpravijo v najkrajšem mogočem času. Lukšič je ob tem dejal, da podpira osnovne pobude sindikata.

Dve skupini z dvema protipredlogoma
Svoj protipredlog so pripravili tudi v pogajalski skupini drugega dela sindikatov, ki jo vodi Janez Posedi. V njem so se omejili na tista področja, kjer so glede na vladna stališča pogajanja mogoča, je pojasnil Posedi in omenil področji eskalacije plač ter dinamiko odprave plačnih nesorazmerij. Trenutni vladni predlog zanje ni sprejemljiv: "Želijo, da se odpovemo nečemu, kar smo že imeli, dinamika pa je odmaknjena v neskončnost," je povedal Posedi. Da bi bilo soglasje kmalu sklenjeno, tako še ni videti, nekateri sindikati pa imajo že ustanovljene stavkovne odbore.

Bo sindikatu uspelo spremeniti interventni zakon?