Pred 18 leti so se policisti uprli jugoslovanski ljudski armadi na mejnem prehodu Holmec. Foto: MMC RTV SLO
Pred 18 leti so se policisti uprli jugoslovanski ljudski armadi na mejnem prehodu Holmec. Foto: MMC RTV SLO
Spomin na dogodke pred 18 leti

Kot pravijo na policiji, je ta dan tudi spomin na "prepričljivo odločenost varovati državo in njen narod, na složnost, podporo in medsebojno zaupanje, ki je v junijskih dneh vojne vladalo med slovenskim narodom in njegovo policijo".

Sicer pa so pripadniki organov za notranje zadeve od samega začetka sodelovali pri zaščiti procesov osamosvajanja Slovenije. Tako so 1. decembra 1989 v Ljubljani preprečili tako imenovani miting resnice. Konec procesa pa pomeni odhod zadnjega pripadnika zvezne armade s slovenskega ozemlja 26. oktobra 1991.

V boju umrlo šest policistov
V boju za slovensko osamosvojitev je umrlo šest policistov in sicer Marijan Dobelšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger. Pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih z zvezno armado je bilo hudo ranjenih še 14 policistov, na svojih spletnih straneh opominjajo policisti.

Osrednja slovesnost ob dnevu policije je sicer potekala že v sredo v Tacnu, slavnostni govornik pa je bil predsednik republike Danilo Türk, ki je, kot smo že poročali, opomnil, da se "ne sme zgoditi, da bi politika posegla v delovanje in odločitve policije, ki so stvar policijske pristojnosti in policijske stroke".

Spomin na dogodke pred 18 leti