V pomurski, podravski, koroški, zasavski, posavski, gorenjski, goriški in obalno-kraški regiji je dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih obratov. Foto: EPA
V pomurski, podravski, koroški, zasavski, posavski, gorenjski, goriški in obalno-kraški regiji je dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih obratov. Foto: EPA
Foto: BoBo
Foto: BoBo

V osmih statističnih regijah so se odprli terase in vrtovi gostiln in lokalov. V večini gre za prvo odpiranje gostinskih lokalov po 23. oktobru lani. Strežba bo dovoljena med 7. in 19. uro in bo morala potekati ob predpisanih varnostnih ukrepih, osebje restavracije oz. lokala pa se bo moralo enkrat tedensko testirati.

Med mizami bodo morali zagotoviti razdaljo najmanj treh metrov, za mizo bodo lahko največ štirje ljudje. Gostom mora biti na voljo razkuževanje rok ob vstopu in izstopu na teraso, nujno je razkuževanje miz.

Zaposleni in gostje morajo ves čas imeti nameščene maske, razen ko sedijo pri mizi. V notranjost lokala lahko gostje vstopijo izključno za uporabo toaletnih prostorov, pri čemer si morajo nadeti masko.

A marsikateri gostinec se za odprtje teras še ni odločil. Tisti, ki so odprli, pa so opozorili na nerentabilnost takšnega poslovanja.

Po večmesečnem zaprtju ponekod znova odprte terase gostinskih lokalov
Veliko gostincev se ni odločilo za odprtje teras

Predstavniki gostincev niso zadovoljni

Od 23. oktobra lani do danes so lahko v večini regij gostinci storitve potrošnikom ponujali le v obliki dostave na dom ali osebnega prevzema, tako ostaja tudi zdaj v preostalem delu Slovenije. V marcu so sicer na terasah goste že lahko pozdravili gostinci v posavski regiji, Jugovzhodni Sloveniji ter primorsko-notranjski regiji. "Kaj bo po enem tednu, je odvisno od vseh nas in tega, koliko smo se pripravljeni držati navodil NIJZ-ja," je pred dnevi poudaril državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

V Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) niso zadovoljni. "V teh negotovih vremenskih razmerah je za gostince edina rešitev, da se gostinski lokali odprejo po italijanskem modelu, torej tudi notranjost in ne zgolj terase," je prepričan predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS-ju Blaž Cvar. Tudi v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije poudarjajo, da vsi niti nimajo možnosti streči na terasi, ob slabem vremenu pa na njih ne bo gostov.

Kar 1300 gostincev ne obratuje več
Protest v letu 2020. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
Protest v letu 2020. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik

Shodi so dovoljeni, na porokah trenutno do 10 ljudi

Drugi ukrep, ki se od tega ponedeljka sprošča, je zbiranje ljudi na organiziranih shodih. S tem je vlada sledila odločitvi ustavnih sodnikov, ki so zadržali izvajanje odloka o prepovedi zbiranja.

A tudi na prostem je zgornja dopustna meja števila udeležencev 100. Obenem bo število omejeno na eno osebo oz. gospodinjstvo na 10 kvadratnih metrov, pri čemer bodo morali udeleženci držati med seboj razdaljo 1,5 metra. Maske ob zagotavljanju ustrezne medosebne razdalje ne bodo potrebne, je povedal notranji minister Aleš Hojs.

Po njegovih besedah je sicer sodišče omenilo le shode, ne pa tudi organiziranja porok in slavij. Ker pa ni razloga za razlikovanje med njimi, pravi Hojs, bo vlada v tem tednu preučila, kako urediti še druge aktivnosti v okviru istega odloka.

Je pa minister za delo Janez Cigler Kralj zdaj odločil, da je od danes do nedelje znova dovoljeno sklepanje zakonskih in partnerskih zvez ob pogoju, da je navzočih največ deset ljudi. Minister namreč lahko dovoli sklenitev zakonskih in partnerskih zvez v skladu z odlokom o začasni omejitvi gibanja ljudi.