Foto: BoBo
Foto: BoBo

S predlogom novele zakona o trgu finančnih instrumentov se po pojasnilih namestnice generalne sekretarke vlade Barbare Peternelj v slovenski pravni red prenašajo zadnje spremembe evropske direktive o trgih finančnih instrumentov, na podlagi katerih se opredelitev finančnih instrumentov razširi še na tiste, izdane na podlagi tehnologije razpršene evidence.

Po skrajšanem postopku bo DZ obravnaval tudi predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Kot je na seji kolegija predsednice DZ-ja pojasnila Barbara Peternelj, je to manj zahtevna sprememba zakona oz. realizacija dogovora, ki je bil sklenjen januarja letos med vlado in reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, nanaša pa se na plačno lestvico.

Prav tako bo šel po skrajšanem postopku skozi parlamentarni postopek predlog novele zakona o obveznih zavarovanjih v prometu. Tudi v tem primeru gre po besedah Barbare Peternelj za manj zahtevne spremembe in za uskladitev s pravom EU-ja. S predlogom novele se po njenih besedah zagotavlja večje varstvo oškodovancev v primeru nesreč in insolventnosti zavarovalnic, poleg tega pa se opredeljujejo še nekatera druga področja, ki so se med izvajanjem zakona pokazala za problematična.

NSi ne privoli v obravnavo po skrajšanem postopku

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je opozoril, da četudi so to manj zahtevne spremembe, so uskladitve tako obsežne, da v NSi-ju nikakor ne morejo privoliti v obravnavo po skrajšanem postopku. "Potrebna je široka javna razprava, potreben je reden postopek, da se da možnost čisto vsem deležnikom v cestnoprometni zavarovalni sferi, da se izrečejo, da dajo pripombe in da se ta zakon ustrezno obravnava," je pozval. Kljub temu je koalicija skrajšanemu postopku pokazala zeleno luč.

Po skrajšanem postopku bodo poslanci razpravljali še o predlogu novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki so ga pripravili v SDS-u. Po pojasnilih poslanca Antona Šturbeja je cilj predlagane novele zakona še naprej omogočiti neposredno odločanje volivcev pri sprejetju in spremembi zakonodaje. "Gre za pravico vseh državljank in državljanov z volilno pravico, da neposredno sodelujejo pri opravljanju javnih zadev in da so izvorni nosilci oblasti v republiki Sloveniji," je dejal.

V SDS-u predlagajo, da bi volivci na referendumu glasovali enkrat letno, in sicer drugo nedeljo v maju. S tem želijo omejiti stroške za izvedbo referendumov in zvišati volilno participacijo, izhaja iz predloga novele.

Nujni postopek za predlog novele zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize

O predlogu novele zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize pa bodo poslanci odločali po nujnem postopku. Kot je pojasnila Barbara Peternelj, vlada s predlogom dodaja nov rok za izplačilo zadržanih sredstev v višini 20 odstotkov višine pomoči. "S tem se bo omogočilo tudi pridobivanje dodatnih podatkov s strani operaterjev in dobaviteljev električne energije in zemeljskega plina ter se bodo posledično lahko ustrezno pregledale vse te vloge, čemur bo sledilo pravilno izplačilo zadržanih sredstev upravičencem," je pojasnila.

Dodatna sprememba se nanaša tudi na dodatnih 10 milijonov evrov za podjetniški sklad, kar bo omogočilo ugodne kredite za podjetja, ki so bila prizadeta zaradi energetske krize, je sklenila.