Seja dveh odborov je potekala v osrednji dvorani parlamenta. Foto: DZ/Matija Sušnik
Seja dveh odborov je potekala v osrednji dvorani parlamenta. Foto: DZ/Matija Sušnik

Člani parlamentarnih odborov za zdravstvo in za socialne zadeve so nadaljevali razpravo o dogajanju v domovih za starejše v času epidemije covida-19.

Siter: Vlada je odgovorna za okužbe v domovih za starejše

V imenu predlagateljev seje je poslanec Levice Primož Siter izrekel kritiko na sklic seje, ki je po njegovem mnenju prepozna glede na to, da se pripravlja nov val epidemije covida-19 in se predvideva, da bodo domovi starejših znova žarišča okužb. Obtožil je vlado, da je odgovorna za številne okužbe v domovih starejših in smrti, in vprašal, ali ima načrt za drugi val okužb, ki se je že začel. Omenil je najnovejše okužbe z novim koronavirusom v domovih v Vipavi in na Krasu.

V Levici po njegovih besedah menijo, da je treba okužene stanovalce izolirati zunaj domov oz. na drugi lokaciji. "Od prvega vala do danes bi lahko država vzpostavila alternativne lokacije za izolacijo, a se to ni zgodilo," je dejal.

Njegov strankarski kolega Miha Kordiš je glede na nove okužbe v domovih za starejše poudaril, da je treba nemudoma zamenjati strategijo in vzpostaviti sistem za zajezitev širjenja covida-19 v domovih za starejše ter zagotoviti nadzor v smislu zagotavljanja večje varnosti oskrbovancev.

V Levici so vlado obtožili, da je sokriva za nove okužbe v domovih za starejše. Foto: DZ/Matija Sušnik
V Levici so vlado obtožili, da je sokriva za nove okužbe v domovih za starejše. Foto: DZ/Matija Sušnik

Ivanuša: Zlorabljajo se najranljivejši prebivalci

Poslanka SDS-a Lidija Ivanuša je odgovorila, da niso mogli vedeti, da se bo drugi val začel že po enem mesecu po koncu prvega. Po njenem mnenju se zlorabljajo najranljivejši prebivalci in delo zdravstvenega osebja, da se graja delo vlade. "Pokvarjeno je, da se sprva označi koronavirus za farso in ukrepe za nepotrebne, nato pa se obtoži skupino ljudi neodgovornega ravnanja in nepotrebnih smrti," je dejala.

Ribičeva: Vir v Vipavi eden izmed zaposlenih

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve delo in enake možnosti Mateja Ribič je pojasnila, da je bil v Vipavi vir okužbe nekdo od zaposlenih, da vladni ukrepi niso dovolj in da je potrebna tudi družbena odgovornost. Tako so prvih pet stanovalcev premestili na infekcijsko kliniko in vzpostavili rdečo cono. V Vipavi je po njenih navedbah za zdaj tako vse pod nadzorom. Okužbe niso prišle od obiskovalcev, zato se vlada za zdaj še ne odloča za zaprtje vseh domov starejših v Sloveniji, je povedala.

"V sodelovanju ministrstev za zdravje in za socialne zadeve ter vsemi zdravstvenimi deležniki v lokalni skupnosti obvladujemo položaj, zato smo takoj pristopili k obvladovanju situacije v Centru starejših Pristan v Vipavi, kjer smo testirali vse oskrbovance, 110, od tega jih je 11 pozitivnih na koronavirus," je dodala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jerneja Farkaš Lainščak.

Möderndorfer pričakuje strokovni in upravni nadzor

V nadaljevanju razprave so poslanci opozicije opozorili tudi na domnevne sezname oz. vnaprejšnjo selekcijo tistih, ki jih je vredno zdraviti v bolnišnicah. Poslanca LMŠ-a Janija Möderndorferja je zanimalo, kdo je dal navodila, da se v oskrbovančev zdravstveni karton vloži list, da ga ne bodo zdravili v bolnišnici, ob tem pa da se zdravniki niso pogovarjali z oskrbovanci ali svojci in niso dobili njihovih soglasij. Od pristojnih pričakuje strokovni in upravni nadzor, je dejal.

Sorodna novica Vlada bo domove za starejše in zavode razglasila za ogrožena območja

Jerajeva: Delamo, kar bi morale narediti že vlade pred nami

Poslanka SDS-a Alenka Jeraj je povedala, da se zaradi tega zdaj po domovih starejših podpisujejo izjave o prepovedi vpogleda v zdravstveni dokument oskrbovanca. Med drugim je spomnila na koalicijsko pogodbo, v kateri se je vlada zavezala, da bo v tem mandatu dokončala dva doma za starejše in zgradila pet novih ter nove negovalne bolnišnice. "Delamo, kar bi morale narediti že vlade pred nami, namenja se 31 milijonov evrov za dodaten kader, potekajo tudi pogovori o zvišanju normativov v socialni oskrbi," je dejala.

Poslanec SDS-a Marjan Pojbič je prepričan, da gre pri vsem tem za zlorabo starejših za politične namene, da se destabilizira vlada.

Sejo so zaradi drugih obveznosti prekinili in jo bodo nadaljevali predvidoma prihodnji teden, še pred sejo DZ-ja.

Video: Posnetek seje

20. redna seja Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide