"Vlada bo domove za starejše in druge socialno-varstvene domove, tudi zapore, razglasila za ogrožena območja. S tem bodo ustvarili pravno podlago za sprejemanje ukrepov, med njimi pa je lahko tudi zapiranje domov, če se v posvetovanju s stroko tako odločimo," je o zadnjih odločitvah vlade glede položaja najranljivejših skupin v domovih v Odmevih pojasnil minister za delo, družino, socialne zadeve Janez Cigler Kralj.

Minister je še povedal, da so v zakonodajno obravnavo dali predlog, da z 31 milijoni evrov interventno pomagajo domovom za starejše občane reševati kadrovsko stisko, da se stroški ne bi prevalili na stanovalce in njihove sorodnike.

Domovi in zapori bodo razglašeni za ogrožena območja
V Pristanu so imeli pripravljen načrt za takšne primere, zato so takoj reorganizirali delo s predvidenimi izolacijami po conah. Foto: MMC RTV SLO
V Pristanu so imeli pripravljen načrt za takšne primere, zato so takoj reorganizirali delo s predvidenimi izolacijami po conah. Foto: MMC RTV SLO

Testirali bodo vse stanovalce in zaposlene

V Centru starejših Pristan Vipava, ki ima 108 stanovalcev in 45 zaposlenih, je trenutno 16 okuženih, med njimi devet oskrbovalcev in sedem zaposlenih. Do konca današnjega dne bodo testirali vse stanovalce in zaposlene v domu, rezultate testiranj pa naj bi dobili najpozneje do torkovih jutranjih ur. Zvečer so v Odmevih sporočili vzpodbudne novice, da je prvi del rezultatov že znan – vsi ti brisi so bili negativni, na druge pa še čakajo.

"Nihče od stanovalcev nima hujših znakov bolezni, le dva med njimi sta imela rahlo povišano temperaturo, vsi ostali pa niso imeli nikakršnih znakov bolezni," je povedal direktor Pristana Martin Kopatin.

11 zaposlenih je trenutno v karanteni na svojih domovih. Da so zagotovili nemoteno delo v domu, sta jim danes priskočili na pomoč dve zaposleni iz novogoriškega doma starejših občanov in ena zaposlena iz Zdravstvenega doma Ajdovščina.

V Vipavi testirajo vse stanovalce in zaposlene

Rdeča cona v vipavskem domu ustrezna

Do vzpostavitve rdeče cone v Centru starejših Pristan v Vipavi bi lahko šempetrska bolnišnica ponudila začasno namestitev, vendar to po besedah Dunje Savnik Winkler to ne bo potrebno.

"Strokovna skupina je ugotovila, da rdeča cona v domu ustreza vsem merilom in standardom, okuženi pacienti so v ločenih sobah. Vzpostavili so tudi nadzor nad ločevanjem t. i. čistih in nečistih poti, kako bo potekalo hranjenje, kako bo potekal transport fiktivnega materiala. Z našim znanjem smo jim v celoti še vedno na voljo, vsakodnevno bomo prihajali v vipavski dom in jim nudili pomoč," je povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice.

Obljubila je tudi pomoč pri zagotavljanju osebne varovalne opreme, če je bo v vipavskem centru začelo primanjkovati.

"Ker so v vipavskem domu uspeli ustrezno urediti rdečo cono, ni nobene potrebe po selitvi v bolnišnico. Imamo vzpostavljeno negovalno covid enoto za potrebe drugih domov, če pride do podobnega dogodka, da se pojavi okužena oseba. Selitev ni rešitev za oskrbovance, saj oskrbovanci, ki ne kažejo znakov bolezni, lahko ostanejo v svojem domskem okolju. Če bo kdo izmed okuženih potreboval bolnišnično zdravljenje, pa bo premeščen na infekcijsko kliniko v Ljubljani," je še poudarila.

Šempetrska bolnišnica nasprotuje sprejemu okuženih stanovalcev
Podatki za minuli teden

Vir okužbe ni znan

Prvo okužbo so potrdili v petek pri stanovalcu, vir pa še ni znan.

To so prvi primeri okužb z novim koronavirusom v tem centru in sploh prvi primeri okužb v občini Vipava. V Pristanu so imeli po besedah direktorja pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah.

16 novih okužb

Včeraj so v Sloveniji testirali 530 ljudi, 16 testov je bilo pozitivnih na novi koronavirus. Hospitaliziranih je 11 ljudi s covidom-19, nihče izmed njih ni na intenzivni negi, sporoča vlada. V nedeljo ni bil nihče s covidom-19 odpuščen iz bolnišnice, nihče s to boleznijo tudi ni umrl. Po podatkih covidsledilnika imamo v Sloveniji 195 aktivnih primerov okužbe.

V mariborskem UKC-ju ustavili pedagoški proces

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so iz preventivnih razlogov od danes do preklica ustavili izvajanje pedagoškega procesa. Konec tedna so namreč testi potrdili okužbo z novim koronavirusom pri eni od študentk zdravstvene nege na zasebni fakulteti Alma Mater Europaea, ki je opravljala prakso v mariborski bolnišnici. Njene tesne stike so že izsledili in izolirali.

V UKC-ju Maribor je trenutno v samoizolaciji skupaj 36 zaposlenih, epidemiološke razmere pa za zdaj ostajajo nespremenjene, saj novih potrjenih primerov niso zaznali. Več bo znanega po nadaljnjih krogih testiranj, so še sporočili iz bolnišnice.

Okuženi reševalec ni kazal nobenih simptomov

V mariborskem Zdravstvenem domu Adolfa Drolca so danes potrdili eno novo okužbo.

O aktualnih razmerah je opoldne več povedal pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus. V zadnjih 24 urah so testirali 34 zaposlenih v enoti nujne medicinske pomoči. Jus je pojasnil, da so v samoizolacijo poslali tri zaposlene in okuženega reševalca.

"Kolega ni beležil nikakršnih znakov, da bi morebiti izrazil sum, da bi pri njem šlo za okužbo. V zadnjih dneh opažamo, da so znaki predvsem asimptomatski, torej da ni znakov, pa vendar je virus prisoten med nami. Zato še posebej velja opozorilo, tudi za vse paciente, naj bodo pozorni in naj upoštevajo zaščitne ukrepe," je poročal Radio Maribor.

V zdravstvenem domu je trenutno skupno okuženih 12 zdravstvenih delavcev enote nujne medicinske pomoči, med njimi osem zdravnikov in štirje reševalci.

Več okužb v Slovenski Bistrici, zaprli dom za starostnike

Število okuženih z novim koronavirusom je v zadnjih dneh močno poskočilo tudi v Slovenski Bistrici. Šest obolelih je pristojne spodbudilo, da so uvedli nekatere ukrepe, je za Radio Slovenija poročala Natalija Sinkovič. "Ljudje naj ne uporabljajo igral, naj upoštevajo higieno in varnostno razdaljo," opozarja župan Ivan Žagar.

Zaprli so Dom dr. Jožeta Potrča v Poljčanah in Slovenski Bistrici, da bi zavarovali stanovalce pred morebitnimi vnosi okužb od zunaj. Za obiske in izhode bosta zaprta predvidoma 14 dni, odvisno od epidemiološke slike. Stanovalcem so prepovedali tudi izhode, razen organiziranih in nadziranih v okviru spremstva delovne in fizioterapije v neposredni okolici doma.