Resoluciji o visokem šolstvu so poleg opozicije in visokošolskih partnerjev nasprotovali tudi študentje. Foto:
Resoluciji o visokem šolstvu so poleg opozicije in visokošolskih partnerjev nasprotovali tudi študentje. Foto:
Odmevna resolucija sprejeta

Resolucija o nacionalnem programu visokega šolstva do leta 2010, ki na visokošolskem področju že nekaj časa dviga prah, je po mnenju opozicije prispevala k odstopu visokošolskega ministra Jureta Zupana. Poleg visokošolskih partnerjev so resoluciji ostro nasprotovali tudi sindikati in študentje. Slednji (Študentska organizacija Slovenije) so kot izraz nestrinjanja pred državnim zborom postavili inštalacijo.

Kritiki: Resolucija privilegira zasebne zavode
Ključni očitki nasprotnikov resolucije so, da dokument ne zagotavlja stabilnega financiranja in da zasebno šolstvo postavlja pred javno. Partnerji so zaskrbljeni tudi zaradi možnosti poseganja politike v delovanje univerz.

Resolucija sicer med drugim predvideva enotnejši visokošolski raziskovalni prostor z željo po pospešitvi izmenjave znanja v trikotniku visoko šolstvo - znanost - gospodarstvo. Hkrati predvideva povečanje sredstev za visokošolsko izobraževanje in raziskovalno delo ter števila visokošolskih zavodov.

Razprava bi morala počakati na novo ministrico
Opozicijski poslanci in visokošolski partnerji so že na obravnavi resolucije na odboru DZ-ja za visoko šolstvo zahtevali, da se razprava o resoluciji odloži, dokler ne bo imenovana nova ministrica za visoko šolstvo, in so zaradi neupoštevanja njihove zahteve sejo takrat tudi zapustili.

Odmevna resolucija sprejeta