Cveta Zalokar Oražem vztraja pri svojem odstopu z mesta vodje poslanske skupine Zaresa, vendar bo to funkcijo kljub vsemu opravljala, dokler ne bo izbran njen naslednik. Foto: MMC RTV SLO
Cveta Zalokar Oražem vztraja pri svojem odstopu z mesta vodje poslanske skupine Zaresa, vendar bo to funkcijo kljub vsemu opravljala, dokler ne bo izbran njen naslednik. Foto: MMC RTV SLO

Franci Kek je po sestanku pojasnil, da je v igri za vodjo poslanske skupine sedem kandidatov, med katerimi se bodo odločali prihodnji četrtek. Povedal je, da vodstvo stranke v postopek izbire novega vodje poslancev Zaresa ne posega in da so poslanci pri tej odločitvi avtonomni.

"Kolegialno smo se pogovorili o situaciji, in ker si želimo, da pridemo do vodje, ki ga bomo vsi podpirali, smo se odločili, da prekinemo sestanek, in se o tem izrekli prihodnji četrtek, saj se bliža začetek seje DZ-ja," je pojasnil Kek. Dodal je, da dokler poslanska skupina nima novega vodje, kljub svojemu odstopu Cveta Zalokar Oražem formalno ostaja na tem položaju.

Zalokar Oražmovo presenetile Golobičeve kritike
Zalokar Oražmova je izrazila prepričanje, da je bilo delo poslanske skupine v zadnjih dveh letih dobro in da so bili poslanci dovolj glasni ter prepoznavni s svojimi stališči. Poudarila je, da do pred nekaj dni njeni poslanski kolegi niso izražali pomislekov in kritik, povezanih z njenim delom, zato jo je presenetilo, ko je bilo njeno delo v poslanski skupini povezano s pomisleki, ki jih je izražala glede stranke in zadev, ki jo pretresajo. Prav tako so jo presenetile kritike, ki jih je izrekel predsednik stranke Gregor Golobič.

Kljub pozivom kolegov vztraja pri svojem odstopu z mesta vodje poslanske skupine Zaresa, pri čemer gre po njenih besedah tudi za določeno dostojanstvo in ponos. Zatrdila je, da je glede na to, kako se je v preteklem tednu predstavljalo in kritiziralo njeno delo, njen odstop neizbežen.

"Upam, da mi bo omogočeno korektno in samostojno delo"
Pojasnila je še, da ostaja članica tako poslanske skupine kot tudi same stranke Zares. "Obstaja cela vrsta vsebinskih zadev, ki smo jih začeli, npr. v komisiji za brezplačnike in vložitev zakona o zasegu premoženja kriminalnega izvora, pri katerih upam, da mi bo omogočeno korektno, samostojno in aktivno delo znotraj poslanske skupine, kar mi je bilo tudi zagotovljeno," je zatrdila.

"Moje delo v stranki bo od zdaj naprej nekoliko manj aktivno in se ne bom neposredno vključevala v ključne odločitve, pač pa bom vsebinsko delovala le v delu, ki je povezan z državnim zborom," je še napovedala.

Spomnimo: Zalokar Oražmova je z mesta vodje poslanske skupine odstopila zaradi nesoglasij v stranki in domnevni povezanosti Zaresa v projekt TEŠ 6. Po ugibanjih, ali bo izstopila tudi iz stranke, se je odpovedala le vodenju poslanske skupine.