Vesna Györkös Žnidar zagotavlja, da so razmere v državi stabilne. Foto: BoBo
Vesna Györkös Žnidar zagotavlja, da so razmere v državi stabilne. Foto: BoBo
false
Vlada za zdaj ne pričakuje, da bi referendumska pobuda, ki je začasno ustavila podelitev večjih pooblastil vojski, povzročala težave. Foto: BoBo

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar na tiskovni konferenci po zaprti seji vlade ni natančneje pojasnila, kaj točno so ti dodatni restriktivni ukrepi. Zagotovila je le, da je Slovenija pripravljena na vse mogoče scenarije razvoja dogodkov in da bo nemudoma ukrepala, če bo to potrebno.

Po njenih besedah oziroma po "njenem vedenju" tehničnih ovir, ki bi jih lahko uporabili na meji s Hrvaško, v Sloveniji za zdaj ni. Dejala je, da je to stvar stroke in da se ne bi uporabljale za neprepustno zapiranje meje, temveč za obvladovanje migracijskega toka in odvračanje nezakonitih migracij.

Ministrica je poudarila, da je vlada razpravljala ne le o ograji oz. tehničnih ovirah, temveč o celovitih ukrepih in da bo storila vse za zavarovanje meje ob hkratnem spoštovanju humanitarnih načel. Spoštovala bo tudi evropska pravila, torej schengen, čeprav se zaveda, da ta pravila niso prilagojena za obstoječi položaj.
"Slovenija je prva država na balkanski poti, ki vlaga maksimalne napore v zmanjševanje migracijskega pritiska," je na tiskovni konferenci izjavila ministrica. Medtem je treba po njenih besedah srednjeročne rešitve poiskati zunaj Slovenije, v Grčiji, Italiji in drugih državah, ki dejansko nosijo zunanje meje Evropske unije. Slovenija jih ne, zato tudi ne more sprejeti enot agencije Frontex, je sporočila.
Frontex se lahko uporabi v Grčiji in Italiji, kjer bi morali po njenem mnenju postaviti tudi zbirna središča in že tam izločati ekonomske migrante.

Odzvala se je na sredine trditve predsednika SDS-a Janeza Janše, da je Slovenija zavrnila pomoč nekaterih evropskih držav. "Niti Slovenija niti jaz nisem zavrnila pomoči katere koli države," je zatrdila. Janša po njenih besedah deluje v smeri "pospeševanja vtisa izrednih razmer".

Nezaustavljiva reka prebežnikov potiska slovenske policiste, vojake, lokalno prebivalstvo, prevoznike, zdravstveno osebje in prostovoljce čez mejo zmogljivosti in vzdržljivosti. Na pomoč prihajajo upokojeni policisti, zasebne varnostne službe, nekdanji vojaški naborniki, policisti iz drugih evropski držav. Bo to dovolj? Kdo bo postavljal in kdo varoval ovire, ograde, zidove, ki utegnejo zrasti tudi na naši južni meji? Podrobna analiza v Tarči z Boštjanom Anžinom - danes ob 20. na 1. programu TV Slovenija.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.