Na novinarski konferenci o aktualnem dogajanju glede covida-19 in strokovnih priporočilih so poleg ministra za zdravje Danijel Bešič Loredan in vodje posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Maria Fafangla, sodelovali še strokovnjaki z različnih področij – Matjaž Jereb, Alojz Ihan, Dan Podjed, Mateja Logar in Gregor Pečan. Foto: Twitter NIJZ
Na novinarski konferenci o aktualnem dogajanju glede covida-19 in strokovnih priporočilih so poleg ministra za zdravje Danijel Bešič Loredan in vodje posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Maria Fafangla, sodelovali še strokovnjaki z različnih področij – Matjaž Jereb, Alojz Ihan, Dan Podjed, Mateja Logar in Gregor Pečan. Foto: Twitter NIJZ

"Po dveh letih smo prišli na točko, kjer epidemijo covida vodi različna stroka, ki jo usmerja, in politika temu sledi," je na novinarski konferenci o aktualnih razmerah glede epidemije covida-19 dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. "Vsa priporočila, ki bodo prišla s stroke, tako skupine na NIJZ-ju, kot obeh skupin na ministrstvu za zdravje, torej za posteljne kapacitete in za DSO-je in ostale zavode, smo dolžni in tudi bomo na ustrezno uzakonili, izdajali ustrezna obvestila, pripravili pravne podlage," je pojasnil vlogo ministrstva.

Ob tem je minister sporočil, da je v pripravi interventni zakon za obvladovanje in odpravljanje posledic epidemije, ki bo po njegovih napovedih po 15. avgustu poslan na ekonomsko-socialni svet. "Do septembra bo tudi sprejet in bo veljal tudi retrogradno, od 1. julija dalje pa do 2023. Bo samo en in bo zajel vse," je napovedal Bešič Loredan. Po ministrovih besedah je eden od osrednjih ciljev zagotoviti, da vse bolnike v zdravstvenem sistemu oskrbijo in obravnavajo enako, ne glede na okužbo s covidom-19.

Umirjanje poletnega covidnega vala

Uporaba zaščitnih mask in delo od doma

Kot je povedal epidemiolog Mario Fafangel, so se priporočila posvetovalne skupine na NIJZ-ju spremenila predvsem v dveh točkah – pri nošenju zaščitnih mask in delu na domu.

Posvetovalna skupina na NIJZ-ju predlaga uvedbo obveznega nošenja zaščitnih mask v zdravstvenem sistemu, in sicer v skupnih zaprtih prostorih v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, lekarnah, pa tudi v domovih za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodih.

Za ukrep obvezne uporabe mask v vseh zaprtih javnih prostorih po ocenah epidemiologa Maria Fafangla trenutno ni dovolj strokovnih argumentov. Posvetovalna skupina uvedbo obveznega nošenja predlaga le za zdravstveni sistem. Foto: Pixabay
Za ukrep obvezne uporabe mask v vseh zaprtih javnih prostorih po ocenah epidemiologa Maria Fafangla trenutno ni dovolj strokovnih argumentov. Posvetovalna skupina uvedbo obveznega nošenja predlaga le za zdravstveni sistem. Foto: Pixabay

Ob tem je dosledna uporaba maske priporočena osebam iz ranljivih skupin pri dejavnostih, kjer do oseb izven njihovega gospodinjstva ne morejo vzdrževati priporočene medosebne razdalje oz. se z njimi zadržujejo v skupnem zaprtem prostoru in tudi vsem osebam pri uporabi sredstev javnega prevoza in na zaprtih javnih mestih, kot so trgovine, trgovski centri, knjižnice, kinodvorane. Ob tem pa uporabo priporočajo tudi v ostalih zaprtih javnih prostorih.

Za obvezno uporabo mask v vseh zaprtih javnih prostorih pa po besedah Fafangela v trenutni situaciji ni dovolj strokovnih podlag. "Ko imaš obvezo, moreš imeti tudi nadzor," je ob tem poudaril epidemiolog in dodal, da je "maska skrb zase in skrb za druge".

V svetovalni skupini vsem, ki jim narava delo to omogoča, priporočajo tudi delo na domu, posebej ranljivim skupinam in starejšim od 60 let. Fafangel je ob tem pozval odločevalce, da za delo na domu uredijo tudi zakonsko podlago, Ob tem so na NIJZ-ju spomnili na že znana splošna priporočila, kot so vzdrževanje medosebne razdalje, pravilno umivanje in razkuževanje rok, izogibanje dotikanju obraza, higiena kihanja in kašlja ter učinkovito prezračevanje zaprtih prostorov.

Povečevanje obsega PCR-testiranj, navodila za izolacijo ostajajo nespremenjena

Po besedah članice delovne skupine za področje klinične obravnave in zdravljenja Mateje Logar trenutno ostaja primarna preiskava HAG-test, v naslednjih tednih in mesecih pa se bo povečalo število PCR-testiranj, s čimer bodo pristojni ugotavljali, katere podskupine virusa se pojavljajo v populaciji.

Sorodna novica Žibert: Poletni val okužb se bliža vrhu, stanje v bolnišnicah resno, a ne kritično

Najnovejša znanstvena spoznanja govorijo o tem, da je izločanje omikrona še vedno sorazmerno dolgo, je pojasnila Logarjeva. "Po sedmih dneh so še opisi tega, da je možno virus izolirati, kar pomeni, da smo v tem obdobju še vedno kužni. Izolacije se ne spreminjajo, ostajajo enaka priporočila. Se pravi: sedem dni od začetka simptomov. Če je takrat HAG-test negativen, se lahko vrnemo v normalno življenje in v službo. Če pa je test takrat pozitiven, ga lahko naslednji dan ponovimo, po desetih dneh pa se izolacija zaključi," je dejala.

Nespremenjeno ostaja tudi plačevanje bolniškega dopusta, čas bolniškega dopusta se še vedno financira s strani zavarovalnice kot do zdaj. "Izolacije so še vedno nujne, pozitivni ljudje ostajajo doma, to je pomembno zaradi tega, da je manj drugotnih prenosov," je pojasnila infektologinja.

Ljudi z bolezenskimi znaki je pozvala, naj ostajajo doma in naj čim prej opravijo testiranje. "Seveda so tudi druge bolezni, ki povzročajo prehladne znake, zato je pomembno, da testiranje opravimo. Ostali virusi so bistveno manj kužni, kot je novi koronavirus. Zaradi tega je tudi manjše tveganje, da pride do prenosov. Če izključimo, da gre za covid-19, se lahko bistveno hitreje vrnemo v delovno okolje," je poudarila.

Osvežitev priporočil za cepljenje: mlajšim od 60 let drugi poživitveni odmerek ne koristi

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ-ju je cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 na sestanku prejšnji teden posebej priporočila ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem domov starejših in starejšim od 80 let, priporočila pa vsem starejšim od 60 let.

Prejem drugega poživitvenega odmerka je po novem omogočen tudi vsem starejšim od 18 let, pri čemer pa član posvetovalne skupine Alojz Ihan poudarja, da prejem drugega poživitvenega odmerka mlajšim od 60 let pri zaščiti pred težjim potekom za zdaj ne koristi.

Kot je pojasnil, so se odločili omogočiti cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom vsem polnoletnim, ker nekatere raziskave kažejo, da omikron dolgotrajne težave po preboleli okužbi povzroča v enakem deležu kot prejšnja koronavirusna različica delta. Ob tem je poudaril, da mlajšim od 60 let prejem drugega posebej ne koristi, saj zanje ne nudi dodatne zaščite pred težjim potekom bolezni. Trenutna cepiva so bila narejena za zaščito pred prvotno različico koronavirusa, zato pred okužbo z različico omikron ne ščitijo dobro, ščitijo pa pred težjim potekom covida-19. To bi se lahko spremenilo že jeseni, ko je napovedan prihod na različico omikron prigojenih cepiv, ki bodo ščitila tudi pred okužbo s koronavirusom.

Spomnil je, da je v Sloveniji z osnovnim odmerkom oz. odmerki cepiva proti covidu-19 cepljenih zgolj 80 odstotkov prebivalcev, starejših od 60 let, prvi poživitveni odmerek pa je prejelo 60 odstotkov starejših od 60 let. "To pomeni, da imamo med 20 in 40 odstotkov ljudi, starejših od 60 let, s tveganjem za hospitalizacijo," je opozoril. Še bolj kot pozivanje k cepljenju z drugim poživitvenim odmerkom je zato smiselno pozivanje te starostne skupine k cepljenju s prvim poživitvenim odmerkom, saj sicer tvegajo težji potek covida-19 v primeru okužbe s koronavirusom, je pojasnil.

Pečan: "Imam občutek, da smo slišani. To je pomembna razlika."

"Učenci so na počitnicah, učitelji na dopustih, vseeno pa se veliko dogaja," je dejal član delovne skupine za področje vzgoje in izobraževanja Gregor Pečan. "Pozdravljamo, da smo bili s strani zdravstvene stroke že tako zgodaj povabljeni k sodelovanju v skupinah za pripravo načrtov, kako bodo stvari potekale jeseni," je poudaril in dodal, da se trudijo, da bi glavne izzive naslovili do jeseni, da bo delo v šolah lahko teklo v ustaljenih tirnicah, tako kot pred epidemijo.

"V tej skupini sodelujemo ravnatelji iz vse vertikale, od predšolske vzgoje do srednjih šol. Imam občutek, da smo slišani. To je pomembna razlika," je dejal Pečan, ki je v pod prejšnjo vlado večkrat opozarjal, da so strokovni šolski delavci pri pripravi ukrepov v vzgojno-izobraževalnih ustanov preslišani.

"Vsem je v interesu, da so vrtci in šole odprti, ne pa, da se otroci z učitelji vidijo le prek spleta, saj to prinaša posledice. Tu je treba izpostaviti in pohvaliti še en ukrep: intenzivno se dela na področju psihičnega stanja. Psihološki problemi so se namreč ob covidu pomnožili. Delamo torej na vseh področjih," je dejal Pečan, sicer tudi predsednik združenja ravnateljev.

V četrtek potrjenih 1607 okužb, umrla dva bolnika

V četrtek je bilo ob 658 PCR-testih in 5300 antigenskih testih potrjenih 1607 okužb, kar je 15 več kot v četrtek pred tednom dni.

"Sami vidite, da se številke umirjajo, efektivno reprodukcijska številka se bliža 1, kar pomeni, da se je rast ustavila. Po projekcijah bo vrh najverjetneje naslednji teden, potencialno že ta teden," je na novinarski konferenci dejal Mario Fafangel in poudaril, da so novice spodbudne. Ob tem je opozoril, da je pot naprej bolj zabrisana, saj ni jasno, ali se bo krivulja res obrnila navzdol ali se bo odvil scenarij, kot ga imajo v Nemčiji in Avstriji, kjer relativno visoke številke po besedah epidemiologa vztrajajo dalj časa, kar predstavlja pritisk na bolnišnice.

"Ne želimo ustvarjati izrednih razmer, če jih ni. Spremljamo razmere iz dneva v dan. Zavedamo se okoliščin, zavedamo se tudi, da smo v novem valu epidemije," je na novinarski konferenci poudaril zdravstveni minister in ob tem dodal, da bo odzivanje ministrstva drugačno, kot je bilo v zadnjih dveh letih. "Ljudem želimo dati vero, da imamo stvari pod kontrolo, da ni potrebne represije. Tako bomo šli do konca, dokler ne bo covid-19 postal endemska točka in se bomo z njo naučili živeti," je poudaril.

V trenutnem epidemičnem valu so pogosti bolniki, ki so v bolnišnico sprejeti zaradi določene zdravstvene težave, ob tem pa so jim potrdili okužbo s koronavirusom. Gre za t. i. imenovane bolnike
V trenutnem epidemičnem valu so pogosti bolniki, ki so v bolnišnico sprejeti zaradi določene zdravstvene težave, ob tem pa so jim potrdili okužbo s koronavirusom. Gre za t. i. imenovane bolnike "s covidom", ki jih je v slovenskih bolnišnicah po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje trenutno 231 na navadnih oddelkih, na intenzivnih pa jih zdravijo sedem. Foto: Matej Povše

V bolnišnicah trenutno 324 bolnikov s covidom, vrh predvidoma sredi avgusta

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek skupno hospitaliziranih 324 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi covida-19 in s covidom-19, kar je pet več kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je bilo v četrtek s potrjeno okužbo skupno 15 bolnikov, eden manj kot dan prej. Zaradi covida-19 je na navadnih oddelkih hospitaliziranih 78 bolnikov, na intenzivnih pa osem. V četrtek sta umrla dva bolnika s covidom-19.

Za covidne bolnike je v 15 slovenskih bolnišnicah trenutno na voljo približno 10 odstotkov postelj, je v izjavi za javnost pojasnil vodja skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike Matjaž Jereb. Največ težav imajo bolnišnice zaradi bolnikov, ki se zdravijo zaradi drugih težav, ob tem pa so okuženi s koronavirusom.

"Zelo pomembno je, da so tudi ti bolniki z drugimi diagnozami in s covidom za zraven ustrezno oskrbljeni," je poudaril in dodal, da so se zato odločili za strategijo rdečih con. Kot je opozoril, za bolnišnice težave poleg velikega števila bolnikov s covidom predstavljajo tudi številne odsotnosti zdravstvenega kadra zaradi okužb s koronavirusom in dopustov.

Po napovedih matematičnih modelov naj bi po njegovih besedah vrh števila covidnih bolnikov v bolnišnicah v Sloveniji dosegli v sredini avgusta. "Upajmo, da bo pritisk na bolnišnice v naslednjih tednih vseeno manjši," je dejal. Če bi se, nasprotno, število covidnih bolnikov še povečevalo, pa bodo v bolnišnicah po njegovih besedah morali razmišljati o tem, katere zdravstvene posege in storitve bodo preložili na poznejši čas.

Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 21.154 aktivnih primerov okužbe, kar je 319 več kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1570, kar je pet več kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je 999 oziroma 15 več kot dan prej.

Fafangel: Epidemiološka slika se izboljšuje

Epidemiolog Mario Fafangel je sicer ocenil, da se epidemiološka slika v Sloveniji izboljšuje. Reprodukcijsko število širjenja okužb s koronavirusom se po njegovih besedah počasi spušča proti številu ena, kar pomeni, da okuženi posameznik v povprečju še vedno okuži več kot eno osebo. Vrh števila okužb bomo v poletnem valu v Sloveniji dosegli v prihodnjem, morda že v tem tednu, je napovedal. Število dnevno potrjenih okužb lahko nato nekaj časa stagnira, v primeru boljšega scenarija pa se začne zmanjševati.

Stroka predlaga obvezno nošenje mask v zdravstvu