Po mnenju političnih analitikov Pozitivno Slovenijo čaka nejasna, a ne nujno črna prihodnost. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Po mnenju političnih analitikov Pozitivno Slovenijo čaka nejasna, a ne nujno črna prihodnost. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Poslanci Pozitivne Slovenije so za slovensko javnost neka pandorina skrinjica, ki lahko skriva tako pozitivna kot negativna presenečenja. Od tega, kaj bomo vse v njih našli ter koliko politične in pragmatične pameti je v njih, je odvisna usoda stranke.

Igor Pribac
Igor Pribac in Matej Makarovič
Politični analitik Matej Makarovič (na sliki desno) meni, da je prihodnost stranke lahko še blesteča, če "jim bodo omrežja v ozadju ostala zvesta in če se bo uspela uveljaviti kot neka resna alternativa vladi, ki se bo najverjetneje izoblikovala". Foto: BoBo

O tem, kakšna bo prihodnost Pozitivne Slovenije oziroma kakšne možnosti kot stranka ima, smo se pogovarjali s političnima analitikoma Igorjem Pribcem in Matejem Makarovičem. Oba sta poudarila, da gre za politično formacijo, ki je nastala dober mesec pred volitvami in je kot taka podvržena večjim tveganjem kot pa starejše in notranje konsolidirane stranke.

Ob tem je Makarovič dejal, da se predvsem na levi strani slovenskega političnega prostora srečujemo s situacijo, ko so politične stranke same po sebi izjemno šibke, nestabilne in močno odvisne od določenih interesnih skupin in lobijev.

Pribac tako meni, da PS vstopa v relativno burno obdobje, ko bo morala tudi stranka sama "vzpostavljati svojo identiteto, svoje notranje jedro, svojo hrbtenico".

Z volitvami se je zamenjalo 40 poslanskih obrazov
Ob tem je še spomnil, da smo ob volitvah slovenske volivke in volivci zamenjali približno 40 poslanskih sedež, poslank in poslancev, ki prej niso bili v parlamentu. S tem smo po njegovih besedah Slovenci pokazali neverjetno pripravljenost na spremembe. "Pokazali smo, da tradicije ne spoštujemo in na volitvah odločamo pragmatično in stavimo na tistega konja, ki mu dajemo zaupanje," je ocenil.

"Če PS ostane v opoziciji, ji to lahko tudi koristi"
Pribac prav tako meni, da lahko Pozitivni Sloveniji opozicija celo koristi. Gre namreč za priložnost, "da se kot stranka notranje formira, da se ukvarja sama s seboj. Če bi se ukvarjala z vladanjem, bi bila podvržena prihodu t. i. dobičkarjev, ki se vedno priklopijo na zmagovito kompozicijo in izstopijo iz nje, ko zadiši po porazu." Tega naj PS po besedah Pribca za zdaj ne bi doživela.

Makarovič pa je dejal, da je prihodnost PS-ja težko napovedati. Stranka lahko še blesti, če "jim bodo omrežja v ozadju ostala zvesta in če se bo uspela uveljaviti kot neka resna alternativa vladi, ki se bo najverjetneje izoblikovala". "Lahko pa je na nek način čista muha enodnevnica, ki niti ne bo vzdržala prihodnjih volitev," je še dodal.

Voditelji strank kot močni in pomembni liki
"V strankah so danes voditelji neverjetno močni liki," je še dejal Pribac in dodal, da je PS tako prepoznavna ravno zaradi vodje stranke. Podobno tudi Makarovič pravi, da si PS-ja brez Jankovića niti ne predstavlja.

Na vprašanje, kdo bo dolgoročno imel večjo moč na političnem parketu, SD ali Pozitivna Slovenija, je Pribac dejal, da je takšna napoved "podobna igranju rulete". Po njegovem mnenju lahko pride do zlitja teh dveh strank ali do vnovičnega prehajanja poslancev iz ene stranke v drugo. Prav tako pušča odprto možnost, da bi lahko iz obeh nastala kakšna tretja formacija.

Makarovič pa večjo možnost za prevlado napoveduje SD-ju. "Čeprav je tudi sama odvisna od nekih muh interesnih skupin v ozadju, ima še vedno kot stranka večjo stopnjo avtonomije in samoiniciativnosti, kot pa bi bila tega zmožna Pozitivna Slovenija," je sklenil.

Poslanci Pozitivne Slovenije so za slovensko javnost neka pandorina skrinjica, ki lahko skriva tako pozitivna kot negativna presenečenja. Od tega, kaj bomo vse v njih našli ter koliko politične in pragmatične pameti je v njih, je odvisna usoda stranke.

Igor Pribac