Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predstavniki visokega šolstva z rektorji na čelu menijo, da razlogov za zapiranje univerz ni. "Ob koncu zadnje epidemije in ob koncu poletja je bilo rečeno, da se bodo šole zapirale zadnje in odpirale prve, in mi si želimo, da bi bilo res tako," je spomnil predsednik rektorske konference in rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič. Študija doma si ne želijo niti študenti. "Najslabše na daljavo je to, da izgubiš motivacijo, in potem je veliko težje dosegati cilje. Potem potrebuješ dovolj časa, da to nadoknadiš," je za Televizijo Slovenija povedal eden od mariborskih študentov.

V starostni skupini od 15 do 24 let, kamor spada večina študentov, je po podatkih sledilnika za covid trenutno 5500 aktivnih okužb od skupno 45 tisoč v državi. Žarišča okužb univerze torej nismo, pravi Kačič in dodaja, da sami ukrepajo, kjer je potrebno. "Zelo skrbno spremljamo dogajanja na fakultetah, zato tudi odgovorno selimo študij na daljavo tam, kjer so za to izkazane potrebe za določen čas," je pojasnil Kačič. Za ta korak so se odločili na mariborski filozofski fakulteti s 1400 študenti. Prihodnja dva tedna bodo predavanja in seminarje opravljali na daljavo, v prostorih fakultete pa le vaje in kolokvije.

"Opažamo, da se število študentov v predavalnicah manjša, zbolevajo tudi učitelji oziroma njihovi svojci, zato morajo biti v karanteni," je pojasnil dekan Filozofske fakultete Univerze v Mariboru Darko Friš. "Zavedati se moramo tudi tega, da če zaposleni zbolijo, letos ne bomo mogli izvesti študijskega procesa," je opozoril. Glede na število okužb v državi in polne bolnišnice je to pravilna odločitev, meni dekan in upa, da bodo odgovorno ravnali tudi drugi.

Pozivi z univerz: Fakultet ne moremo zapirati pred gostinskimi lokali