Razvojni partnerji so se dogovorili o načrtu sprejemanja  74 zakonov. Foto: RTV SLO
Razvojni partnerji so se dogovorili o načrtu sprejemanja 74 zakonov. Foto: RTV SLO
Projekti do leta 2023
Vrednost projektov do leta 2023 znaša slabih 24 milijard, ki naj bi jih prispevali država, evropski skladi in zasebni sektor. Foto: RTV SLO
Partnerstvo za daljšo javno razpravo

Predsedniki strank, članic partnerstva za razvoj, in poslanca manjšin so se na prvi letošnji seji, sklicani na pobudo premierja Janeza Janše, po napovedih v letu 2006 v okviru delovnopravnih sprememb posvetili predvsem reformi trga dela, o čemer pa se bodo najprej usklajevali s socialnimi, šele zatem pa z razvojnimi partnerji.

Predsednik SD-ja je izrazil upanje, da bodo pristojni o poteku usklajevanj sprotno obveščali vse partnerje. Na seznamu zakonov je sicer tudi predlog zakona o koncesijah v zdravstvu, ki je v javni razpravi že dvignil veliko prahu. Partnerji so se zato dogovorili, da javno razpravo o njem podaljšajo za en mesec, s čimer se strinja tudi minister za zdravje Andrej Bručan.

Podobe razvoja do leta 2023
24 milijard evrov vredno resolucijo o razvojnih projektih do leta 2023 naj bi obravnaval tudi DZ, a je vlada idejo opustila.

Dokument predstavlja operacionalizacijo okvira gospodarskih in socialnih reform, in sicer na področju predlogov ukrepov za učinkovitejšo porabo sredstev EU-ja za hitrejši razvoj. Poleg države, občin in evropskih skladov pa vlada upa predvsem na finančni prispevek zasebnega sektorja. Ključna področja, na katera se nanašajo osrednji razvojno-investicijski projekti resolucije, so razvojna mreža Slovenije, kamor so vključeni projekti gradnje gospodarskih središč. Ta središča naj bi odprla 17.000 novih delovnih mest in v vseh slovenskih regijah povečala možnosti za razvoj približno 2.000 malih in srednjih podjetij.

Poleg teh ključnih področij gre tudi za povezovanje naravnih in kulturnih zmogljivosti, razvoj štipendijske sheme, učinkovito upravljanje okolja, trajnostno energetiko, mobilnost za podporo gospodarskemu razvoju, kjer je predvidena gradnja cestne in železniške prometne infrastrukture, ter področje institucionalne in administrativne usposobljenosti, ki predvideva elektronsko posodobitev pravosodja in zdravstva. Med 35 predvidenimi projekti tako najdemo povečanje zmogljivosti pridobivanja jedrske energije (drugi blok NEK-a), gradnjo megazabaviščnih središč (Megalaxia Ptuj), gradnjo izolskega otoka, športni center v Planici, mariborski klinični center in gradnjo novega v Ljubljani, nacoionalno širokopasovno mrežo in druge.

Medstrankarsko razvojno partnerstvo, sklenjeno aprila 2006, se je lani posvečalo predvsem davčni zakonodaji.

Partnerstvo za daljšo javno razpravo