Zdajšnji KC je bil zgrajen pred dobrimi 30 leti. Foto: RTV SLO
Zdajšnji KC je bil zgrajen pred dobrimi 30 leti. Foto: RTV SLO
Načrt nove pediatrične klinike
Nova pediatrična klinika naj bi bila zgrajena do konca leta 2006.

Nova bolnišnica naj bi stala nekje med zdajšnjim KC-jem in avtocestnim priključkom Ljubljana vzhod. Z novim KC-jem naj bi prebivalstvu osrednjeslovenske regije zagotovili ustrezne zmogljivosti na sekundarni ravni. Bručan namreč ugotavlja, da to območje nima primerne splošne bolnišnice, prepletanje programov v zdajšnjem KC-ju pa ne omogoča najboljše dostopnosti in učinkovitosti storitev.

Povezava starega in novega
Novi KC naj bi bil dobro povezan s starim, katerega zgradbe naj bi bile po prenovi posodobljene in naj bi omogočale združitev vseh dislociranih dejavnosti na enem mestu. S prenovo naj bi dosegli tudi ustrezne pogoje za izvajanje deficitarne dejavnosti, tudi dolgotrajne bolnišnične nege.

Prenova urgentnih centrov po državi
Bručan je predstavil še projekt dograditve mreže urgentnih centrov za okoli 78 milijonov evrov. Vlada načrtuje ureditev takšnih centrov v KC-ju v Ljubljani in Mariboru ter v bolnišnicah v Celju, Izoli, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Slovenj Gradcu in na Jesenicah. Projekt naj bi začeli uresničevati leta 2008, lokacije urgentnih centrov pa še niso natančno določene.

Tako novi ljubljanski KC kot tudi mreža urgentnih centrov sodita v okvir resolucije razvojnih projektov 2007-2023. Vlada po Bručanovih besedah s tem ustvarja pogoje za sodobno socialno državo in večjo zaposlenost, sistem zdravstvenega varstva pa naj bi tudi v prihodnje temeljil na solidarnosti, dostopnosti, preglednosti, kakovosti in učinkovitosti.

Eden večjih projektov posodobitve zdravstvene oskrbe je tudi že skoraj razvpita nova pediatrična klinika, katere gradnja se kljub veliko donacijam vleče že dolgo vrsto let. Minister Bručan je pred nekaj meseci napovedal, da bodo gradbena dela končana do konca leta 2006, v nove prostore pa naj bi se vselili do sredine leta 2007.