Predvolilna kampanja na beograjskih ulicah. Foto: EPA
Predvolilna kampanja na beograjskih ulicah. Foto: EPA

Volitve želi vladajoča Srbska napredna stranka (SNS), ki ji je priljubljenost v zadnjem letu padla, izkoristiti za utrditev oblasti. Zahtevala pa jih je tudi opozicija na protestih proti nasilju po majskih množičnih streljanjih.

Slabi dve tretjini Srbov misli, da je med kandidati za poslanca tudi predsednik Aleksandar Vučić, saj celotna kampanja stranke, ki ji je do nedavnega predsedoval, sloni na njem, lista SNS-a pa se imenuje "Aleksandar Vučić, Srbija ne sme obstati".

Srbski napredni stranki, kjer vse niti še vedno vleče Aleksandar Vučić, se obeta približno 45 odstotkov glasov, še približno 10 odstotkov naj bi jih prejeli zvesti koalicijski partnerji socialisti Ivice Dačića.

Opozicija, pravi Vučić, je polna lopovov in sovražnikov Srbije, ki želijo na oblast za vsako ceno. Opozicijo združuje sovraštvo, to, da so proti nekomu, ne pa to, da bi znali kaj narediti, še manj, da bi vedeli, kaj je treba narediti.

Gospodarski napredek, investicije, službe, Kosovo – priznanje, tudi posredno, ne pride v poštev, sporoča Vučić.

Največje opozicijske t. i. proevropske stranke, ki so po majskih množičnih streljanjih spremembe zahtevale na protestih, nastopajo na skupni listi – Srbija proti nasilju. Marinika Tepić pravi: "Izbiramo, ali bosta vladali mafija in partija ali pravo, zakoni in ustava."

Predsedniku očitajo razdor v družbi, nasilje, ki je postalo del vsakdana, avtokratsko vodenje države, obračunavanje z drugače mislečimi.

Več možnosti za menjavo oblasti bo na lokalnih volitvah, ogorčen bo predvsem boj za Beograd. Vlada in predsednik sta sicer zadnje mesece delila enkratne pomoči, višala plače, obljubljata višje pokojnine. Spet pa se vrstijo poročila o pritiskih na volivce, še posebej zaposlene v državnih ustanovah.

Filip Švarm, odgovorni urednik tednika Vreme: "Vidimo, da se glasovi kupujejo, da se tajne službe izkoriščajo za diskriminacijo in demonizacijo političnih nasprotnikov. Spremljamo medijsko blokado v korist vladajoče stranke, samo oni so po televizijah, vidimo, da človek, ki sploh ni kandidat, vodi funkcionarsko kampanjo. A tako pač je v Srbiji, žal državljani to sprejemajo, saj so se vsega tega navadili v zadnjih 11 letih."

Ko gre za Kosovo, skrajno desni, nacionalistični blok opozicije trdi, da ga je Vučić že predal, gre pa za stranke, ki so večinoma zelo naklonjene Rusiji. Sankcije proti tej državi sicer zavrača tudi Vučić.

Predčasne volitve v Srbiji