Na naslove slovenskih gospodinjstev je že bila poslana informativna zloženka o poteku in namenih popisa nepremičnin. Foto: RTV SLO
Na naslove slovenskih gospodinjstev je že bila poslana informativna zloženka o poteku in namenih popisa nepremičnin. Foto: RTV SLO

Direktor geodetske uprave Aleš Seliškar je dejal, da bodo evidence zagotovile preglednejši trg nepremičnin, olajšale zavarovanja, podatki pa bodo pripomogli k pravičnejši obdavčitvi lastnikov stavb.

Priprava na popisovalčev obisk, ki se bo identificiral s posebno izkaznico, obsega predvsem izmero neto tlorisne in uporabne površine stavbe oziroma stanovanja. Popisovalci so pri svojem delu zavezani varovanju osebnih podatkov. Do 1. decembra morajo biti bivalne enote označene z namenskimi nalepkami, za katere morajo v večstanovanjskih stavbah poskrbeti njihovi upravniki.

Na geodetski upravi so se na projekt dobro pripravili, v želji največjega informiranja javnosti pa so pripravili več možnosti pomoči, med katerimi sta spletno mesto in elektronski naslov info@popis-nepremicnin.si, geodetska uprava pa je v vsa slovenska gospodinjstva poslala tudi informativno brošuro, v kateri je nazorno opisan postopek priprave na popis.

MMC-jev spletni klepet z vodjo projekta, Emo Pogorelčnik.
Brošura se osredinja na izmere površin, in sicer, kako izmeriti bruto in neto tlorisno površino, kaj se pod to razumeva, vse skupaj pa je za čim lažje razumevanje podkrepljeno tudi s slikovnim gradivom. Prvega decembra pa bo začela delovati tudi brezplačna telefonska številka 080 21 66, ki bo ponujala še podrobnejše informacije o popisu nepremičnin, pripravah nanj in o vseh preostalih aktivnosti, ki so vključene v projekt.