Predsednik državnega zbora opozarja na
Predsednik državnega zbora opozarja na "99 odstotkov normalnega, a državljanom in medijem" manj vidnega dela ustanove. Foto: EPA

Ministri res ne bi mogli tekmovati na temo, recimo, sinhronega plavanja.

Pavel Gantar, predsednik parlamenta
Pregled dela DZ-ja

Tako pravijo osnovni učbeniki demokracije in praktikumi vladanja - a učbeniki demokracije v Sloveniji očitno ne delujejo, je Gantar izjavil na predstavitvi dela državnega zbora v letu 2010. Stranka DeSUS ni podprla niti proračuna, ki je osnova za delo tudi tistih ministrov, ki jih je sama predlagala v vlado, je opozoril: "Če bi se to zgodilo v Angliji, bi stranka odšla iz vlade, v Sloveniji pa se to ne zgodi."

Ogorčen je tudi, ker DeSUS na nek način onemogoča predsedniku vlade Borutu Pahorju njegovo "pravico, da izbere ministra", saj stranka pogojuje izbor točno določene osebe. Tako ravnanje načenja koalicijo ter jo destabilizira, na predsedniku vlade pa je odločitev o prihodnosti. Na stranko, ki je pri ključnih zadevah odpovedala, tudi v prihodnosti ni mogoče več računati, meni Gantar.

Kot rešitev predlaga sklenitev koalicijskega sporazuma s skupino nepovezanih poslancev. V tej poslanski skupini so Franc Žnidaršič, Vili Rezman ter Andrej Magajna. Slednji je potrdil, da je poslanska skupina prejela ponudbo o koalicijskem sodelovanju, o kateri pa se morajo še uskladiti. Franc Žnidaršič in Vili Rezman sta za tako sodelovanje, pravi Magajna, medtem ko se sam koaliciji ne namerava pridružiti.

Po kolegiju predsednika vlade - DeSUS za zdaj ostaja v koaliciji.

"Prepirljiva in delovna vlada"
Delo vlade v iztekajočem se letu je Gantar ocenil kot "nesinhrono, nekoliko prepirljivo, a uspešno in delovno." Javna podoba je eno, a uspehi so drugo - ta vlada je uspela povleči poteze, ki jih nobeni kljub prizadevanjem ni uspelo, pri tem pa je izpostavil arbitražni sporazum, zakon o malem delu ter pokojninsko reformo.

Referendum na ustavno sodišče?
Zadnja ovira pokojninski reformi je sicer referendum, a obstaja možnost, da se bo zbiranje podpisov za referendum o pokojninski reformi kaj kmalu končalo, saj naj bi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik koalicijskim poslancem predlagal pobudo za presojo referenduma na ustavnem sodišču. Rok za zbiranje podpisov za referendum bo Gantar določil v petek, 31. decembra. Predlagatelji ciljajo na 3. januar, a je po Gantarjevih besedah vprašljivo, če bodo upravne enote takrat že pripravljene - bi pa v vsakem primeru v DZ-ju sprejeta pobuda za presojo na ustavnem sodišču zbiranje podpisov ustavila.

Leto 2010 med poslanci in poslankami
Dogodek, ki je po Gantarjevem mnenju najbolj odmeval v iztekajočem se letu, je bila aretacija in obsodba poslanca državnega zbora - prva v zgodovini slovenskega parlamenta. Poslanec SNS-a Srečko Prijatelj je za zapahi, Gantar pa poudarja, da obsodba še ni pravnomočna ter poziva k čimprejšnji razrešitvi situacije, ki je na parlament vrgla slabo luč. Z obžalovanjem se spominja tudi nasilja, granitnih kock v parlament ob protestih proti zakonu o malem delu.

Slab ugled državnega zbora postavi v sotvarje padajočega ugleda v splošnem političnem okolju, tako strank, vlade ter ostalih političnih ustanov. Vse to je povezano z nezadovoljstvom, ki ga povzroča gospodarska kriza - pričakovanja ljudi se zaradi nje ne morejo realizirati, vsaj ne zdaj in dovoljšni meri, ocenjuje Gantar. Poudarja pa, da državni zbor v 99 odstotkih deluje normalno in dostojno, žal pa so ravno slabi dogodki in afere tisti, ki pritegnejo pozornost medijev in zasenčijo vse ostalo, je sklenil.

Ministri res ne bi mogli tekmovati na temo, recimo, sinhronega plavanja.

Pavel Gantar, predsednik parlamenta
Pregled dela DZ-ja