Foto: Matej Grah/DZ
Foto: Matej Grah/DZ

Rudi Medved (LMŠ) je kot predsedujoči preiskovalne komisije DZ-ja o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov javnost obvestil, da je komisija sklenila na Specializirano državno tožilstvo (SDT) poslati več naznanitev suma kaznivega dejanja. Ovadbe so vložili danes.

Ovaden prvi mož policije

Olaja bremenijo več primerov šikaniranja zaposlenih na delovnem mestu in oviranja dela preiskovalne komisije. Olaj naj bi šikaniral namestnika direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Davida Antoloviča in nekdanjo generalno direktorico policije Tatjano Bobnar.

Medved meni, da je bilo postopanje Olaja v obeh primerih politično motivirano, kar se je začelo kazati po tistem, ko sta bila Antolovič in Bobnarjeva kot priči povabljena pred preiskovalno komisijo. Olaj je še pred Antolovičevim pričanjem pred komisijo DZ-ja uvedel nadzor nad delom posebne komisije za zaostanke, ki jo je vodil Antolovič. "Ta zrežiran nadzor seveda ni pokazal nič," je dejal Medved.

Tudi Bobnarjevo je Olaj po pričanju pred preiskovalno komisijo poklical predse in jo podrobno zasliševal o vsem, kar je pričala. Ob tem se je zavedal, da zaslišanje še ni bilo končano, je poudaril Medved, ki v tem vidi eklatantno oviranje dela preiskovalne komisije.

Ovadbo je preiskovalna komisija vložila tudi zoper Travnerja. Bremenijo ga krive izpovedbe pred preiskovalno komisijo. Zasliševali so ga glede njegove domnevne izjave, da mu je Gregorčičeva oz. politika pred imenovanjem na mesto generalnega direktorja policije dala pogoj, naj se znebi direktorja NPU-ja Darka Muženiča in nekdanjega direktorja uprave kriminalistične policije na Generalni upravi policije Boštjana Lindava. "Tri priče so izpričale, da jim je Travner to kot direktor policije tudi osebno povedal. Sam je to seveda zanikal," je povzel Medved. Na podlagi pretekle sodne prakse Medved sklepa, da bo teža treh besed proti eni uspešna, a je ob tem poudaril, da bo o tem presojalo tožilstvo.

Olaj napovedal ovadbo Medveda

"Ponovno zanikam zlonamerne očitke g. Rudija zoper mene. Osumljenec bo brez odlašanja kazensko ovaden zaradi suma storitve kaznivega dejanja krive ovadbe po 283. členu KZ-1," se je na vložitev ovadbe za STA odzval Olaj.

Dokazovanje vmešavanja politike v delo policije

Medved ocenjuje, da so vmešavanje politike v delo policije z zaslišanjem 30 prič tudi uspešno dokazali. Uspeh vidi tudi pri dokazovanju vmešavanja politike v predkazenske postopke, vendar delo preiskovalne komisije še ni zaključeno, zato bodo o tem obvestili DZ. Kot nezaključeno ocenjuje preiskavo vmešavanja v predkazenske postopke, konkretno je omenil predkazenski postopek glede sumljivih nabav medicinske in zaščitne opreme, v katerem se je znašel minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

"Kar najbolj skrbi je, da je predkazenski postopek praktično končan, ovadba oz. več njih so praktično napisane," je povedal Medved. Ti papirji so po njegovih besedah "ostali nekje v predalih na NPU-ju." V tem kontekstu je poudaril tudi nezaključeno preiskavo prekoračitve pooblastil pri čezmerni uporabi solzivca med protesti.

"To smo dolžni raziskati, zato komisija ne končuje svojega dela in s tem utira pot novemu sklicu DZ-ja, da bo lahko ob ustanovitvi nove komisije ta nadaljevala delo, ki smo ga opravili v tem sklicu," je dejal Medved.

Prepričan je, da bo komisija v naslednjem mandatu lahko razgalila procese političnega podrejanja policije v času vladavine predsednika vlade Janeza Janše.

Preiskovalna komisija ovadila generalnega direktorja policije