Hanžek bo vodil parlamentarno preiskovalno komisijo, saj je bil ZL pobudnik te preiskave. Foto: BoBo
Hanžek bo vodil parlamentarno preiskovalno komisijo, saj je bil ZL pobudnik te preiskave. Foto: BoBo

Člani in članice MVK-ja so izglasovali sestavo preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).

Pobudo za parlamentarno preiskavo o Tešu 6 je dala Združena levica, konec januarja pa je preiskavo odredil DZ. Pod zahtevo so se podpisali tudi poslanci in poslanke SMC-ja, DeSUS-a, NSi-ja, SD-ja in ZaAB-a.

Nazaj do leta 2003 in morda še dlje
Preiskava bo segla vse do leta 2003, ko so stekli pogovori o izgradnji Teša 6, glede na ugotovitve, pridobljene s preiskavo, pa bi se to obdobje lahko še podaljšalo.

Ministrstvo za pravosodje je 20. februarja letos vladi posredovalo predlog zakona o preiskovalni reviziji velikih projektov, ki lahko vplivajo na stabilnost in učinkovitost delovanja finančnega sistema države ali izvrševanja državnega proračuna. Med temi projekti ministrstvo omenja tudi Teš 6. Kot pravijo, so se s to naložbo že od samega začetka pojavljali sumi nepravilnosti, negospodarnosti, zlorab in opustitev dolžnega ravnanja odgovornih oseb.

Preiskovalno komisijo bo tako vodil član poslanske skupine, ki je bila pobudnik za preiskavo, v njej pa bo tudi po en član oziroma članica iz vseh drugih poslanskih skupin, in sicer Bojan Dobovšek (SMC), Danijel Krivec (SDS), Ivan Hršak (DeSUS), Matjaž Han (SD), Jernej Vrtovec (NSi) in Alenka Bratušek (ZaAB).

Mandatno-volilna komisija je danes izglasovala tudi predlog njihovih nadomestnih članov, predloga za podpredsedniško funkcijo pa ne pred sejo ne med njo ni bilo. Glasovanje je potekalo brez razprave.