Hišna preiskava bo (za zdaj) očitno počakala. Foto: BoBo
Hišna preiskava bo (za zdaj) očitno počakala. Foto: BoBo

Če je to res, je to pozitivna informacija, ki pomeni, da državni organi delajo strokovno.

Zoran thaler
Policisti ne bodo šli na Thalerjev dom

Po neuradnih, a zanesljivih podatkih časopisa Delo je sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča predlog zaradi neutemeljenosti procesnih in vsebinskih razlogov zavrnil že maja.

Procesni zadržki naj bi izvirali iz krajevne nepristojnosti ljubljanskega okrožnega sodišča, vsebinski pa naj bi temeljili na tem, da naj bi predlog NPU izhajal iz dokazov, ki so jih novinarji Sunday Timesa zbrali nezakonito. Utemeljeni razlogi za sum storitve kaznivega dejanja podkupovanja naj tako ne bi bili podani, piše časnik.

V Komisiji za preprečevanje korupcije so pojasnili, da jim je znano, da so pristojni organi v prvi fazi za potrebe uspešnega predkazenskega postopka izvedli več aktivnosti doma in v tujini. "Potem pa je postopek - tudi zaradi odločitve preiskovalne sodnice - zastal," opozarjajo v komisiji, kjer so primer marca odstopili Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) in skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.
Poudarjajo, da ne želijo prejudicirati odločitve o morebitni kazenski odgovornosti Thalerja in o razpletu drugih pravnih vprašanj, niti ne posegati v odločitve sodišča in jih neposredno javno komentirati. Vendar pa komisija "ne more mimo dejstva, da gre za primer sodne odločbe, ki zaradi vsebinske in pravne argumentacije (oziroma skoraj popolnega umanjkanja enega in drugega) zahteva posebno pozornost". Zato proučujejo možnosti v okviru svojih pristojnosti, da za preveritev dela sodnice v tem primeru zaprosijo sodni svet oziroma drug pristojni organ.

Ne Zoran Thaler ne njegov odvetnik Boštjan Penko o tem po lastnih navedbah uradno nista obveščena. "Če je to res, je to pozitivna informacija, ki pomeni, da državni organi delajo strokovno," je dejal preiskovanec. Pričakuje, "da bo zadeva šla v enaki meri kot pri španskem poslancu, ki je bil prav tako žrtev provokacije Sunday Timesa". Thaler dodaja, da se je pri Evropskem uradu za boj proti goljufijam (Olaf) postopek zoper Španca Pabla Zalbo Bidegaina že končal, "in sicer v prid poslancu". Pravi, da sodelovanje z Olafom v njegovem primeru "poteka", zaslišanje pa pričakuje "v doglednem času".

»Komisija je ocenila, da so podani utemeljeni razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje korupcije, zato je zadevo 21. marca v nadaljnje reševanje v celoti odstopila NPU-ju in skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Po mnenju komisije vzbuja skrb dejstvo, da predkazenski postopek v tej zadevi poteka izrazito počasneje kot v drugih dveh državah, iz katerih prihajajo osumljenci v isti zadevi. Pri tem se samo v Sloveniji na sodišču zatika že pri osnovnih preiskovalnih dejanjih v zelo zgodnji fazi predkazenskega postopka,« so na vprašanje o poteku primera odgovorili iz protikorupcijske komisije.

Z NPU-ja so uradno odgovorili, da v omenjeni zadevi poteka predkazenski postopek, ki ga usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu, zaradi česar "ne moremo pojasnjevati posameznih postopkov iz preiskave". Z ljubljanskega okrožnega sodišča pa so sporočili, da "sodišče v tej fazi podatkov za medije ne daje".
Zoper odločitev preiskovalnega sodnika ni pritožbe, kar pa ne pomeni, da je predkazenski postopek že končan. Lahko se bo nadaljeval, če bo NPU ponudil nove dokaze, ki bi privedli do novih preiskovalnih dejanj, piše Delo.

Če je to res, je to pozitivna informacija, ki pomeni, da državni organi delajo strokovno.

Zoran thaler
Policisti ne bodo šli na Thalerjev dom