V zahvalo tistim, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje osnovnih sistemov v državi, so slovenski in ameriški vojaški piloti v ponedeljek popoldne naredili skupen polet nad Slovenijo.

Letala nad kliničnim centrom. Foto: BoBo
Letala nad kliničnim centrom. Foto: BoBo

Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka vojnega letalstva ZDA so prelet s šestimi lovci F-16 in tremi pilatusi začeli na Jesenicah ob 13.15. Nato so najprej preleteli kliniko za pljučne bolezni na Golniku, kjer je potekala uradna slovesnost ob koncu epidemije covida-19 v Sloveniji, ki se je je udeležil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar.

V Ljubljani so jim zaploskali v UKC-ju in na infekcijski kliniki, letala, ki so letela v dveh ešalonih, med katerima je bila milja razmika, so polet na višini 1200 metrov nadaljevala proti Celju, Mariboru in Ptuju, nato pa so obrnila proti Šmarju pri Jelšah ter nadaljevala proti Brežicam, Metliki, Črnomlju, Kočevju in Postojni. Polet so sklenila v Izoli nekaj pred poltretjo popoldne.

Preberite tudi reportažo:

Na prelet letal so se odzvali pri Socialnih demokratih in zapisali: "To ni bila vojna, bila epidemija. V vojni se bori človek proti človeku. Epidemijo smo premagali, ker smo ravnali kot človek za človeka. Simbolične zahvale naj zamenjajo dejanja za boljši položaj in pogoje dela medicinskega osebja, negovalk v domovih za starejše in drugih. Hvaležnost pokažite s tem, da izboljšate možnosti za življenje. Ne s preletom strojev, namenjenih ubijanju."

Konec epidemije so s posebno prireditvijo zaznamovali na Golniku