"Če bi se samo v teh nekaj primerih rektorji obnašali bolj gospodarno, bi lahko dijakom in študentom subvencionirali prevoz in jim s tem sploh ne bi bilo treba obremenjevati javnosti," sporoča premierka v odhodu. Foto: BoBo
Jernej Pikalo, rektorji (Ivan Svetlik, Danijel Rebolj, Dragan Marušič, Danilo Zavrtanik)
Jernej Pikalo in rektorji (Ivan Svetlik, Danijel Rebolj, Dragan Marušič, Danilo Zavrtanik) so se v torek pogovarjali o posledicah zasega 10 milijonov. Foto: Twitter Jerneja Pikala

Iz premierkinega kabineta so se odzvali na torkovo tiskovno konferenco ministra za izobraževanje v odhodu Jerneja Pikala in rektorjev vseh štirih slovenskih univerz (Ivan Svetlik z ljubljanske, Danijel Rebolj z mariborske, Dragan Marušič s primorske in Danilo Zavrtanik z novogoriške), na kateri so opozorili na potencialno katastrofalne posledice zasega 10 milijonov evrov (od tega sedmih, namenjenih visokemu šolstvu) ministrstvu.

"Včerajšnja odmevna novinarska konferenca ministra Pikala in rektorjev univerz je nedostojno manipuliranje z dejstvi, v kateri so žal sodelovali tudi rektorji, ki bi morali braniti ugled svojih institucij in se ne pustiti zlorabljati v predvolilne namene," so zapisali v kabinetu premierke in očitke o zavajanju še podkrepili: "Zaradi prerazporeditve 7 milijonov sredstev od nekaj manj kot 1,7 milijarde (oziroma 0,4 odstotka) izobraževalnega proračuna za namen subvencioniranja dijaških in študentskih prevozov (so, op. p.) napovedali zlom slovenske znanosti. Zlom zaradi 0,4 odstotne prerazporeditve za namen prevoza dijakov in študentov!"

Očitki ministru in rektorjem
"Minister Pikalo kot član vlade v vsem času reševanja subvencioniranih prevozov dijakov in študentov ni predlagal nobene druge alternative, kje in koliko sredstev bi lahko vzeli, ampak si je v času reševanja problematike vzel dopust. Rektor Univerze na Primorskem dr. Marušič zamolči številne očitke v javnosti o finančnem izčrpavanju Univerze na Primorskem v času njegovega mandata. Rektor Univerze v Ljubljani gospod Svetlik, sicer strankarski kolega ministra Pikala, na novinarski konferenci ne razkrije, da ima univerza oziroma njene članice, ki jo vodi, v vrednostnih papirjih naložb na zadnji dan lanskega leta v višini več milijonov evrov, ki razvoju znanosti zagotovo tam ne prinašajo dodane vrednosti,"
ministru in rektorjem očitajo v kabinetu predsednice vlade v odhodu.

"Če bi se samo v teh nekaj primerih rektorji obnašali bolj gospodarno, bi lahko dijakom in študentom subvencionirali prevoz in jim s tem sploh ne bi bilo treba obremenjevati javnosti," še pravi premierka in dodaja, da je bila omenjena izjava za javnost glede na resnične težave naših univerz in znanosti "nedostojna in zlorabljena".

Ministrstvo: Ni presežkov
Z ministrstva pa so v odzivu na premierkine izjave sporočili, da obžalujejo medijsko obračunavanje znotraj vlade, vendar nikakor ne morejo "stati križemrok, medtem ko že tako podfinanciranemu visokemu šolstvu vlada brez predhodnih usklajevanj jemlje sredstva". Poudarjajo, da so proračunska sredstva načrtovali natančno, "zato v proračunu ministrstva ni presežkov, ki bi jih bilo mogoče prerazporejati".

"Hkrati seveda razumemo nujnost prerazporeditve sredstev v primeru subvencij za prevoze dijakov in študentov, za kar je zmanjkalo denarja drugemu ministrstvu. Temu nismo nikoli oporekali, vendar pa smo hkrati opozorili, da je treba kakršna koli prerazporejanja sredstev opraviti s predhodno uskladitvijo vseh ministrstev, pri čemer morajo po našem mnenju vsa k temu tudi enakomerno prispevati. Še enkrat namreč opozarjamo, da imamo vsa ministrstva zakonske obveznosti, ki smo jih dolžni spoštovati. Tudi v našem primeru, ko govorimo o področju visokega šolstva, je sicer skrb namenjena študentom in dijakom (bodočim študentom)," so še dejali.

Ob tem dodajajo, da so javnost morali opozoriti na "nedopusten način zasega sredstev in na posledice, ki bi iz tega sledile za področje izobraževanja, še posebej visokega šolstva, ter informacijske družbe". "Da pa ob tem ni šlo za tehnično napako, kaže dejstvo, da so bile postavke, od kod vzeti ta sredstva, natančno razdelane in seštevek točen," še pravijo.

80 milijonov evrov vzeli, vrnili le 70
Vlada je, kot je znano, na četrtkovi seji (na kateri pa zaradi dopusta pristojnega ministra v odhodu Pikala ni bilo) ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport odvzela 80 milijonov evrov in jih namenila za proračunsko rezervo oz. za izvajanje subvencioniranega prevoza dijakov in študentov. Večino denarja (77,7 milijona evrov oz. 33 odstotkov vseh sredstev) je vlada vzela s postavke visokega šolstva.

Že dan pozneje je vlada "napako", kot je potezo označila Bratuškova, na dopisni seji popravila in ministrstvu za izobraževanje nakazala 70 milijonov evrov - torej 10 milijonov manj, kot jih je vzela. To pomeni, da ministrstvu oz. visokemu šolstvu, ki ga je ta zaseg najbolj prizadel, še vedno manjka 10 milijonov evrov. Minister Pikalo je po sestanku z rektorji poudaril, da je takšno ravnanje vlade v odhodu neodgovorno, saj so sredstva zasegli ravno tistemu delu, ki je finančno najbolj podhranjen, rektorji pa so v en glas opozarjali, da je krčenje sredstev, namenjenih visokemu šolstvu in posledično znanosti, začetek konca inovacij, razvoja in prihodnosti za mlade.

"Obljubo dijakom in študentom bo držala"
Sredstva je vlada sicer prerazporedila med rezerve in jih namenila za subvencioniranje prevozov dijakov in študentov. Ko jih je dan pozneje velik del vrnila, se je že oglasil minister za infrastrukturo v odhodu Samo Omerzel, ki je opozoril, da njegovo ministrstvo tega ne more plačati samo, brez pomoči vlade. Iz urada premierke so danes ponovili, da "je večkrat javno obljubila študentom, dijakom in prevoznikom, ki izvajajo javno gospodarsko družbo, da bo sredstva za subvencionirane prevoze študentov in dijakov zagotovila". "Obljubo je držala," so še dodali.