Križnar je v Darfurju iskal rešitev za nevzdržne humanitarne razmere. Foto: RTV SLO
Križnar je v Darfurju iskal rešitev za nevzdržne humanitarne razmere. Foto: RTV SLO
Mnogi se sprašujejo o politično motiviranih procesih v Sudanu. Foto: EPA

Če sodbe nižjega sodišča iz El Fašerja ne bo razveljavilo, bo Križnar ostal v zaporu. Potem mu lahko pomagata le še sudanski predsednik Omar Al Bašir ali pravosodni minister Mohamed Ali Al Mardi, ki ima pristojnost za razveljavitev katere koli sodbe. V javnosti se zato namiguje, da se lahko v primer vključi minister Lovro Šturm, ki bi lahko posredoval pri sudanskem kolegu.

Na MMC-ju smo zato že včeraj na pravosodnem ministrstvu povprašali, ali bo minister Šturm odpotoval v Kartum, a smo izvedeli le, da se pravosodno ministrstvo usklajuje z MZZ-jem, odločitev o vključitvi ministra Šturma pa bo najprej morala sprejeti vlada.

Diplomati niso optimistični
Zadeva je tako za zdaj še v rokah diplomacije, vlada pa sporoča, da potez ne bo najavljala vnaprej, saj bi to škodilo prizadevanjem za ugoden razplet primera. Na MZZ-ju optimizma sicer ni veliko, saj njihovi diplomatski viri v Sudanu optimističnih napovedi Križnarjevih odvetnikov ne delijo. Menijo, da gre pri napovedih skorajšnje Križnarjeve izpustitve le za osebne napovedi različnih predstavnikov sudanskega javnega življenja.

Nasprotno pa meni slovenski predsednik Janez Drnovšek, ki je včeraj na spletnih straneh Gibanja za pravičnost in razvoj zapisal, da bodo "Toma kmalu spravili ven".

Sodišče je pohitelo
Po besedah Križnarjevega odvetnika Halila Tukrasa je višje sodišče, sicer zadnja pritožbena instanca, sklep že sprejelo, a ga zaradi praznika včeraj še ni posredovalo. Če je to res, je sudansko sodišče zelo pohitelo; v dozdajšnji praksi je namreč za takšen sklep potrebovalo dva ali tri tedne, Križnarjev odvetnik pa je pritožbo vložil pred manj kot enim tednom.