'Otroci si zaslužijo najboljše. Doživeli so hude in travmatične dogodke, ki jih ne smejo podoživljati,' pravi Vlasta Nussdorfer. Foto: MMC RTV SLO
'Otroci si zaslužijo najboljše. Doživeli so hude in travmatične dogodke, ki jih ne smejo podoživljati,' pravi Vlasta Nussdorfer. Foto: MMC RTV SLO
Vlasta Nussdorfer
Novo prijazno sobo za zaslišanje otrok v prostorih društva sta ob podpori donacijskih sredstev enega izmed slovenskih mobilnih operaterjev odprla predsednica Belega obroča in ljubljanski župan Zoran Janković, slovesnosti pa se je udeležila tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Foto: MMC RTV SLO

Sobo je odprlo društvo Beli obroč, njegova predsednica Vlasta Nussdorfer pa je pojasnila, da se bodo na ta način izognili vnovičnim zaslišanjem otrok, ki so lahko zanje zelo mučna. Žrtev se bo tako izognila večkratnim podoživljanjem travmatičnih dogodkov.

Zaslišanje bodo lahko spremljali strokovnjaki
S prijazno sobo so poleg do otrok prijaznega, netravmatičnega zaslišanja pridobili tudi možnost posnetka pogovora, je poudarila Nussdorferjeva. Videoposnetek se bo uporabljal kot dokaz v nadaljnjem postopku, pozneje pa si ga bodo lahko ogledali sodni izvedenci in tudi sodniki, tožilci, odvetniki.

Pomembno je tudi čimprejšnje zaslišanje otroka, ko se kaznivo dejanje odkrije, saj se ga takrat še dobro spomni, je nadaljevala predsednica društva. Otrok sicer iz prijazne sobe drugih strokovnjakov ne bo videl, a bodo v sosednjem prostoru navzoče uradne osebe - preiskovalni sodnik, tožilec, odvetnik, kriminalist. Ti bodo lahko prek dlančnika zasliševalcu otroka postavljali dodatna vprašanja.

"Otroci najbolj ogrožena skupina"
Sobo si je ogledala tudi notranja ministrica Katarina Kresal in poudarila, da so otroci najbolj ogrožena skupina in tista, ki si lahko najmanj pomaga sama. Tudi zaslišanje je včasih za otroke stres, zlasti ker se ponavlja večkrat, dodaja. Po njenih besedah bi ministrstvo "z velikim veseljem s prijaznimi sobami opremilo vse policijske postaje, a žal, dokler nam politika tega denarja ne nameni, ne moremo nič narediti".

Nekaj takšnih sob je že, nove bodo še odprli
Prijazne sobe za zaslišanje otrok imajo sicer tudi v Radovljici, Krškem, Celju, Trbovljah in Mariboru, le v Radovljici in Krškem pa sta taki, da ustrezata vsem standardom zasliševanja, ki je posneto z videotehniko. V nadaljevanju bodo takšne sobe odprli tudi v Novem mestu, Kopru in Novi Gorici.

Policija je letos obravnavala okoli 287 primerov kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Vsak drugi dan se zgodi kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost mladoletne osebe, vsak drugi dan kaznivo dejanje zoper telo in življenje mladostnika.