Pri preprečevanju nasilja v družini je pomembna ozaveščenost tako laične kot strokovne javnosti. Foto: NN
Pri preprečevanju nasilja v družini je pomembna ozaveščenost tako laične kot strokovne javnosti. Foto: NN
Ministrsvo je vladi že poslalo predlog sprememb družinskega zakonika, ki predvideva prepoved telesnega kaznovanja otrok. Foto: European Community

Vlada naj bi predlog zakona o preprečevanju nasilja v družini obravnavala proti koncu avgusta, ko se vrne s počitnic, je povedala Majda Erzar, generalna direktorica direktorata za družino na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, ki je zakon pripravilo.

Zakon, ki je že usklajen - čakajo le še na soglasje ministrstva za finance - bo opredelil nasilje v družini, ko ena oseba zlorablja svojo premoč nad drugo osebo, s katero je v posebnem psihičnem razmerju; ni nujno, da živita v skupnem gospodinjstvu ali da sta člana družine - lahko sta tudi bivša zakonca ali zunajzakonska partnerja.

Različne oblike nasilja
Zakon bo opredelil tudi posamezne oblike nasilja - telesno, duševno, spolno in ekonomsko nasilje, pa tudi zanemarjanje dolžne skrbi, npr. za otroke ali starejše.

Pomoč žrtvam nasilja
Med nameni zakona je zagotoviti žrtvam nasilja takojšnjo strokovno pomoč in uvesti interventno službo. Obenem bo na podlagi zakona zagotovljena dolgoročna varnost žrtve. Uvaja se brezplačna pravna pomoč, žrtev nasilja pa naj bi imela tudi možnost izbrati osebo oz. spremljevalca, ki bi ji nudil psihično oporo. Tako bi žrtve spodbudili, da si poiščejo pomoč, da spremenijo življenje.

Programi za povzročitelje nasilja
Zakon pa predvideva tudi delo s povzročiteljem nasilja. Na centrih za socialno delo in v okviru drugih organov bodo uvedli programe za povzročitelje nasilja, da bi ti spremenili svoje vedenje. Pri nevladnih organizacijah zdaj po besedah Erzarjeve že potekajo takšni programi, npr. pri društvu Beli obroč, Društvu za nenasilno komunikacijo in Frančiškanskem družinskem inštitutu.