Evidenca bo že sama po sebi delovala preventivno, saj bo vedenje zanjo tisto, ki bo vplivalo na to, da se obsojenci na taka delovna mesta ne bodo niti prijavljali, je v MMC-jevi klepetalnici o sodnem registru pedofilov med drugim dejala Vlasta Nussdorfer. Foto: MMC RTV SLO
Evidenca bo že sama po sebi delovala preventivno, saj bo vedenje zanjo tisto, ki bo vplivalo na to, da se obsojenci na taka delovna mesta ne bodo niti prijavljali, je v MMC-jevi klepetalnici o sodnem registru pedofilov med drugim dejala Vlasta Nussdorfer. Foto: MMC RTV SLO
Beli obroč
Nussdorferjeva je predsednica društva Beli obroč, ki pomaga zlorabljenim otrokom. Foto: RTV SLO
Otroci kot žrtve so preveč nemočni, zato jim moramo pomagati, meni Vlasta Nussdorfer. Foto: MMC RTV SLO
Beli obroč
Društvo Beli obroč zbira sredstva tudi s prodajo knjig. Foto: RTV SLO

Nussdorferjeva je bila pretekli mesec gostja MMC-jeve spletne klepetalnice, a zaradi pomanjkanja časa ni uspela odgovoriti na vsa prispela vprašanja uporabnikov. Odgovore je posredovala pozneje, MMC pa jih objavlja zdaj.

Ali se vas po vseh teh letih zlorabe, ki jih obravnavate, še dotaknejo? Kako ravnate v takšnih primerih?

Vsaka zgodba je svet zase in se me dotakne. Zdaj jih je že na tisoče in nove izpodrivajo stare. Ko pomagamo in rešimo kakšno brezupno situacijo, se tudi veselim. Včasih zaradi koga celo ne spim oz. spim slabo, so namreč tudi brezizhodne situacije, kar je najtežje. Tudi žrtve morajo sodelovati. Storilce moramo spremeniti, saj bodo sicer poiskali stare ali nove žrtve.

Kaj menite o novi ministrici za notranje zadeve in njenem državnem sekretarju?

Oba čaka težko in odgovorno delo. Tako njima kot ministrstvom z organi v sestavi želim vse dobro na poti uresničevanja številnih ciljev, ki so pred njimi.

Na kakšen način Beli obroč pomaga žrtvam nasilja?

Beli obroč Slovenije je povezovalno društvo; med tistimi, ki lahko pomoč nudijo, in onimi, ki jo rabijo. Vrste pomoči so: psihoterapevtska, pravna, finančna … Trudimo se za lepše in boljše življenje žrtev in pri tem sodelujemo z vladnimi in nevladnimi organizacijami, spremljamo tudi spremembe zakonodaje. Živimo od članarin in donacij. V nekaj letih sem tudi zaradi zbiranja sredstev napisala štiri knjige, z njimi in zaradi predavanj prepotovala več 10.000 km, prejela in odgovorila na več 1.000 pisem. Izvedli smo tudi veliko akcij v dobro otrok in odraslih, žrtev kaznivih dejanj. Trudimo se, kolikor moremo in zmoremo.

Ali menite, da se dandanes odkrije več zlorab, kot se jih je v preteklosti?

Nedvomno, zlorabe niso več tabutema. O njih se govori, piše, mediji ozaveščajo. Seveda je prav, da žrtev ni izpostavljena. Storilci se najbolj bojijo odkritja, zato je pomembno, da žrtev takoj spregovori.

Ali menite, da so socialne službe dovolj učinkovite pri odkrivanju zlorab?

Morale bi biti, saj jim novi zakon o preprečevanju nasilja v družini nalaga še večjo odgovornost pri reševanju nasilja vseh vrst. Seveda je najpomembnejši človeški faktor, ki lahko tudi zataji. V javnost pridejo po navadi le slabe izkušnje s socialnimi službami. Redkokdo koga pohvali, zato imamo občutek, da nihče ne dela dobro. Nujna je visoka strokovnost teh služb, hitro delo in predvsem zavest, da v predalih niso spisi, pač pa živi ljudje. Nihče ne ve, kaj bo z njimi jutri. Socialne službe delajo z ljudmi in za ljudi. Tega bi se morale dosledno zavedati. Seveda moramo tudi tisti, ki za nasilje ali zlorabo izvemo ali vemo, spregovoriti, pozneje pa moramo nadzorovati delo služb, ki so za to pristojne.

Ali menite, da bi se v Sloveniji lahko zgodil podoben primer, kot se je pred kratkim v Angliji, ko so starši do smrti mučili 17-mesečnega otroka, socialnim službam pa je primer uspelo spregledati?

Upam, da ne. To je dobra, čeprav draga in tragična šola za vse, ki bi za tak ali podoben primer izvedeli ali ga opazili. Ravnati moramo odgovorno. Otroci kot žrtve so preveč nemočni, zato jim moramo pomagati. Spregled česa podobnega se nikoli in nikdar ne sme zgoditi!

A. K. K.