Pri telesnem kaznovanju otrok Nussdorferjeva opozarja na to, kaj sploh lahko dosežemo, če nekoga tepemo, da ga v nekaj prepričamo. Foto: MMC RTV SLO
Pri telesnem kaznovanju otrok Nussdorferjeva opozarja na to, kaj sploh lahko dosežemo, če nekoga tepemo, da ga v nekaj prepričamo. Foto: MMC RTV SLO
Za otroke so izredno travmatične ločitve staršev, poudarja Nussdorferjeva, ko otrok dobi občutek krivede, če se mora odločiti med mamo in očetom. Foto: EPA

Vlasta Nussdorfer je v MMC-jevi spletni klepetalnici opozorila, da so ravno najbližji družinski člani tisti, ki otrokom največkrat kršijo pravice.
Predsednico društva Beli obroč, ki nudi pomoč žrtvam kaznivih dejanj, smo na pogovor povabili prav ob svetovnem dnevu otrok, da bi tako predstavila, kako je s krštivami njihovih pravic in kakšno je na tem področju stanje v Sloveniji. Kot razlaga Nussdorferjeva, si v društvu prizadevajo, da bi bile pravice otrok spoštovane v celoti, a še vedno prihaja do številnih kršitev.

"Udarci le ponižajo"
Že samo telesno kaznovanje otrok nam ne more biti v ponos, je odločna Nussdorferjeva, saj udarci le ponižajo. Obenem pa se tudi sprašuje, kaj dosežeš, če nekoga tepeš, da ga v nekaj prepričaš. Na tem področju pa obstaja pesimistka - meni namreč, da ne bomo nikoli dosegli popolne odprave telesnih kazni.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.


Največ spolnih zlorab za domačimi zidovi
Pogovorjali smo se seveda tudi o spolnih zlorabah. Predsednica Belega obroča je razložila, da so storilci takih kaznivih dejanj zelo različni, žal pa se največ takih zlorab dogaja za domačimi zidovi, storilci pa ostajajo veliko let neodkriti. Glede pedofilije je povedala še, da ta v Sloveniji ni več tabu tema, otroke pa je treba učiti o tem, česa jim odrasli ne smejo delati in kako naj ravnajo v primerih, če se spolna zlorabe zgodi.

Na vprašanje, ali podpira register pedofilov, Vlasta Nussdorfer ni odgovorila jasno, a meni, da bi taka evidenca delovala preventivno, saj se obsojenci na delovna mesta v institucijah, ki imajo opravka z otroki, ne bi prijavljali.


Travma sodnih postopkov
Ob tem je opozorila še na same sodne postopke, ki so travmatični za vsakogar, še zlasti za otroke. Kot razlaga, je kazniva dejanja treba dokazati, zato so vprašanja med zališanjem zelo natančna. Ko mora otrok z opisom vse znova podoživljati, je zanj to očitno težko.

A višja državna tožilka polega spolnih zlorab, opominja še na eno sfero sodnih postopkov - na civilne postopke, kjer gre največkrat za razveze staršev, kar otroku povzroča škodo, v njem pa se budi krivda, če se mora odločiti med mamo in očetom.

S. Z.