Ta konec tedna pričakujte gost promet z zastoji. Pred mejnimi prehodi že nastajajo kolone. Foto: BoBo
Ta konec tedna pričakujte gost promet z zastoji. Pred mejnimi prehodi že nastajajo kolone. Foto: BoBo

Po podatkih Darsa lahko vozniki pričakujejo močno obremenjenost avtocest in zastoje na vseh mejnih prehodih s Hrvaško, v Istri in pred Karavankami, s čakalno dobo najmanj 30 minut. Kot je za Radio Slovenija povedal Mirko Žarn s prometnoinformacijskega centra, tudi preusmeritev na katerega od manjših mejnih prehodov ni bo najboljša rešitev.

Obremenjeni sta tudi vzhodna in južna ljubljanska obvoznica, štajerska avtocesta pa celo bolj od gorenjske. Tako se bodo po napovedih Darsa kolone vozil ta konec tedna vile od Italije proti Romuniji, torej po primorski avtocesti, na južno in potem vzhodno ljubljansko obvoznico in od tam naprej po štajerski in pomurski avtocesti proti mejnim prehodom z Madžarsko.

Kolone že upočasnjujejo promet

Po podatkih prometnoinformacijskega centra kolone že nastajajo. Na podravski avtocesti med počivališčem Podlehnik in mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški je kolona dolga okoli kilometer. V Avstriji je pred predorom Karavanke proti Sloveniji nastala 2 kilometrska kolona, proti Avstriji pa je kolona, dolga 6 kilometrov.

Zaradi prometne nesreče je promet oviran na dolenjski avtocesti Drnovim in Čatežem proti Obrežju, zaprt je prehitevalni pas. Nastaja zastoj, dolg 1,5 kilometra.

Čakalne dobe so na mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja, Starod, Jelšane in Gruškovje.

Dela na cesti na pretočnost prometa ne bodo vplivala

Dars ta konec tedna načrtuje sicer nekaj del, ki pa na promet ne bi smela bistveno vplivati; gre predvsem za odseke dolenjske in štajerske avtoceste, kjer poteka odstranjevanje cestninskih postaj. Ta konec se začenjajo tudi pripravljalna dela pri cestninski postaji Pesnica, kjer po besedah Marjana Kolerja z Darsa na pretočnost ne bodo vplivala, je poročal Radio Slovenija.

Na dolgo pot se pripravite

Na dolgo pot po najbolj obremenjenih cestah tako velja vzeti dovolj vode in hrane, saj na oskrbo potnikov od Darsa najverjetneje ne gre računati. Oskrbo namreč sprožijo, le kadar temperatura presega 30 stopinj Celzija in je stoječa kolona dolga najmanj pet kilometrov oz. je avtocesta zaprta, predviden čas nadaljnjega čakanja pa presega štiri ure.

Gneče na mejnih prehodih s Hrvaško

Zastoji mogoči tudi v nedeljo in ponedeljek

V nedeljo se gost promet z zastoji obeta v smeri iz turističnih krajev proti mestnim središčem, zastoji pa se lahko podaljšajo tudi še v ponedeljek.

Pred mejnimi prehodi so nastajale kolone

Pred nami je sicer delno jasen dan s spremenljivo oblačnostjo in popoldanskimi plohami in nevihtami. Temperatura se bo čez dan gibala med 23 in 27 stopinjami Celzija, na Primorskem pa do 29 stopinj Celzija.

Zastoji pred MP Gruškovje
Obremenjeni manjši mejni prehodi na jugu države